Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Декември 2009

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 29 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - България
Алексей Кальонски
42833

1989 – Майските събития и „Голямата екскурзия“

Набиращата сила Горбачова „перестройка“ и нейната официална българска реплика в лицето на т. нар. Юлска концепция на Живков от 1987 г. поставят „възродителния процес“ в съвършено различен вътрешен и м... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
20107

За лабиринтите на душата

Отне ми доста години, докато най-после успях да осъзная, че надеждата, очакването и търсенето на идеалната връзка ме изпълват с повече щастие, отколкото притежаването на стандартната, обичайната, „кат... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Росица Борковски
10998

Гинчето

Седим си с Гинчето на тротоара пред хлебарницата.  Печем си лицата. Много е приятно. Автор: Росица Борковски Седим си с Гинчето на тротоара пред хлебарницата.  Печем си лицата. Много е п... прочетете повече..

Дискусии - България
К
14794

Личният режим. А последиците?

Твърде вероятно е годината да завърши с воя на сирените, включени от министър-председателя и осигуряващия му парламентарния комфорт Сидеров. Автор: К Твърде вероятно е годината да завърши с воя на... прочетете повече..

Изкуство - Теория
Владимир Трендафилов
17153

Литературата и смъртта

В разсъждението, което ще развия тук, става дума не точно за литература, а за неща, които я моделират. Автор: Владимир Трендафилов  В разсъждението, което ще развия тук, става дума не точно... прочетете повече..

Изкуство - Музика
Златко Енев
15664

За камъка, който пронизва – или защо плаче акулата

Дълбоко в себе си подозирам, че днес ще се опитам да наруша първото правило на всеки пишещ човек... Автор: Златко Енев  Дълбоко в себе си подозирам, че днес ще се опитам да наруша първото п... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Зоя Маринчева
14215

Как срещнах на прага си американската мечта, осъществена

В Далас вали сняг, в Остин се очаква поледица, в Хюстън леденостудени дъждове, а в Сан Антонио е просто студено. Автор: Зоя Маринчева В Далас вали сняг, в Остин се очаква поледица, в Хюстън леде... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Роберто Родригес
20539

Благословени да са войнолюбците

Никога в историята – и навсякъде по света – водачите не са разпалвали някоя нова война без да вярват, че това е заради някаква благородна кауза. Автор: Роберто Родригес Те ще говорят за мир и ще р... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Чеслав Милош
16313

Трябва да вървим напред, но по друг път

Интервю с Чеслав Милош, проведено през август 1985 в Бъркли, Калифорния. Автор: Чеслав Милош Изтокът Нейтън Гардълс[1]: Вашите поеми са много популярни днес в Полша. Защо поезията е толкова важн... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Клаус Легеви
11121

Привилегировано партньорство, по-малко демокрация?

Може ли Европейският съюз да постигне целите си в Турция, а именно демократизация и човешки права, без да й предложи пълно членство? Автор: Клаус Легеви В едно интервю от 2008 г., турският министъ... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Уди Алън
19883

Аз съм по-добре от собствените си филмови герои

В последния си филм Уди Алън се завръща в Ню Йорк. В следващия разговор става дума за магията на този град, за американския и европейски секс, Роман Полански и Коледа в семейство Алън. Автор: Уди Алъ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Харолд Пинтър
22135

Изкуството, истината & политиката

Истината е една непрекъснато изплъзваща се драма. Никога не успяваш да я откриеш напълно, но търсенето й е непреодолимо. Автор: Харолд Пинтър Нобелова лекция 7 декември 2005   Поредица „Ре... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Неда Антонова
11891

Когато бях река ...

Човекът е най-бързото животно от моите спомени, но въпреки това аз, Реката, съм сигурна, че той последен ще си тръгне от мене – след удавниците, след рибите, след тинята ми дори… Автор: Неда Антонова... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Росица Ташева
8478

Шотландеца и някои от останалите

Викаха му Шотландеца, защото дядо му бил от Габрово... Автор: Росица Ташева  Викаха му Шотландеца, защото дядо му бил от Габрово. Дядо му на Шотландеца само бил от Габрово и всъщност почти це... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
16425

За собствената глупост (и надеждата)

Всеки познава неприятното чувство на скомина, когато човек се сблъска със собствената си глупост. Единствено приятното в такива моменти е надеждата, че от случилото се ще остане някаква поука. Автор:... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Чавдар Ценов
10215

От другата страна

Стана й неприятно. Беше му разказвала детските си преживявания не за да се гъбарка с тях, докато й издърпва наедрелия корем. Като малка често се бе чувствала благодарна, че се е родила от тази страна ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Херта Мюлер
22208

Всяка дума знае нещо за дяволския кръг

Реч на Херта Мюлер при получаването на Нобеловата награда, 7.12.2009. Автор: Херта Мюлер     Нобелова лекция 7 декември 2009   Поредица „Речи на Нобелови лауреати“ „Отказвам... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Емил Иванов Димитров
22072

Македония: светлини и светини – 3

Докато пием кафе с нашия домакин в Лазорополе Арсо Глигуровски, решаваме да хвърлим една игра на табла.   Автор: Емил Димитров   Ден 3: Майсторите  24 август 2009 г., понеделник.... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Lizas Welt
36458

Дилемата на критиката срещу исляма

В североизточната част на конфедеративната република Швейцария жените нямаха право да гласуват допреди двадесетина години … Автор: Lizas Welt Селският кантон Апенцел Инероден дълго време е бил нещ... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Марио Варгас Льоса
15143

Европейският Съюз е един дълбоко революционен проект

Аз не вярвам в западането на Европа. Европейският Съюз е единственият социален и политически проект, който е дълбоко революционен, но е станал реалност. Автор: Марио Варгас Льоса   Разговор ... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Марио де Андраде
39002

Ценното време на зрелостта

Преброих годините си и открих, че ми е останало по-малко време на този свят от времето, изживяно досега. Автор: Марио де Андраде Преброих годините си и открих, че ми е останало по-малко време на т... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Владимир Левчев
18172

От обществения договор до забраната на минаретата

На 20 ноември т. г. швейцарците с референдум забраниха строежа на минарета към джамиите в конфедерацията. Това стана 190 години след като на българите в Отоманската империя бе разрешено да строят камб... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Диана Данова
16208

Защо не се чувствам „жертва“ на „мъжкия поглед“?

На въпроса, никога ли не се чувствам застрашена от „мъжкото господство“, спонтанно реагирах – Но в какъв смисъл? Автор: Диана Данова На въпроса, никога ли не се чувствам застрашена от „мъжкото гос... прочетете повече..

Дискусии - България
Михаил Груев
65967

Комунизъм и хомосексуализъм в България (1944–1989 г.)

Настоящото изложение има за цел да проследи взаимоотношенията между хомосексуалните хора в България и комунистическия режим от края на Втората световна война до неговият крах през 1989 г. Автор: Миха... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Анна Свиларова
12846

Дринк & Драйф

Шан Хай. Събота вечер. Клубът е пълен с чужденци. Мъже на средна възраст по дънки и небрежни ризи, които си почиват от работната седмица. Корпоративни изгнаници в страната на Ограничените възможности.... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Тарик Рамадан
15782

Ислямът е европейска религия

За пръв път от 1893 година насам, една инициатива с очевидна дискриминационна същност, изключваща една общност, бива одобрена в Швейцария. Автор: Тарик Рамадан Не трябваше да става по този начин. ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Иван Кръстев
32669

Отмъщението на зарзаватчията

Падането на комунизма през 1989 беше огромно освобождение за гражданите на Източния блок. Но защо сега милиони от тях се гневят на управляващите елити, които ги направиха по-свободни, по-богати – и гр... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Роберт Пфалер
12632

Похот и лицемерна добродетел

Отвращение от тялото и аматьорска порнография: за секса в медийната модерност Автор: Роберт Пфалер Малко е комично да се наблюдава колко много съвременната западна култура, която с такава готовнос... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Орхан Памук
24899

Куфарът на баща ми

Две години преди смъртта си, баща ми ми даде малък куфар, пълен с негови писания, ръкописи и бележки. Автор: Орхан Памук Нобелова лекция 7 декември 2006 Поредица „Речи на Нобелови лауреати“ „От... прочетете повече..

Резултати 1 - 29 от 29