Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Август 2009

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 20 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изкуство - Литература
Олга Мартинова
18850

Късната победа на соцреализма

След кратък период на многообразие руската литература отново се завръща към съветския вкус. Автор: Олга Мартинова     През деветдесетте години често се задаваше въпроса дали руската ли... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Параг Хана
23577

Последната граница на Китай

Далечните, бунтовнически провинции Тибет и Синцзян са най-бедните в Китай, но те притежават огромни природни богатства. Пекин използва всякакви средства, за да ги подчини на волята си. Автор: Параг Х... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Найден Шейтанов
29200

Български светоглед

И тъй, потомците на Симеона, Богомила, Ботйова трябва да вярват в светлата звезда на своя народ мъченик и титан. Те не бива да се отказват от народните великобългарски завети. Автор: Найден Шейтанов ... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Оливър Енгелхард
11028

Сладкарят от Кабул

Кабул: един работещ град е мултимедиален проект на Дейвид Гил, Майлс Амур и Оливър Енгелхард, в който се документира животът на хората от Кабул по техните работни места. Автор: Оливър Енгелхард &nbs... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Алисън Флад
18065

За непредвидените пречки и хумора

Тери Прачет е непредвидим. Облечен изцяло в черно, той се придържа донякъде към образа, който е изграден около него, но не е толкова докачлив, колкото самата аз очаквах… Автор: Алисън Флад Две пра... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Кристофър Колдуел
40871

Страх, представян като толерантност

Следвоенна Европа беше изградена върху нетърпимост към нетърпимостта и омаловажаване на националните традиции – една умонагласа, възхвалявана като анти-расизъм и осмивана като политическа коректност. ... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Д-р Кръстю Кръстев
21623

Българската интелигенция

Трудно би било да се намери у кой да е друг народ нещо по-аналогично на антисоциалността на нашата интелигенция. Автор: Д-р Кръстю Кръстев Серия „Класическа българска есеистика“ Духът на отрицани... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Енев
30927

И отново за думите, дупките и някои неща, които остават след тях…

Закоравелите хомофоби, разбира се, не винаги са били такива – никой не се ражда с генетично заложена омраза срещу хомосексуалността, това е чисто културен феномен, който човек попива от средата, в коя... прочетете повече..

Изкуство - Музика
Златко Енев
15589

Сладко от перли

Духът на Кърт Кобейн със сигурност е витаел някъде над Берлин в тази лятна вечер … Автор: Златко Енев – Пърл какво? – Пърл Джем. – Що за име е това, „Сладко от перли“? На български сигурно трябв... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Джем Ялдъз
12936

Долу гащите!

Джем Ялдъз живее от платен секс, откакто е навършил седемнадесет години. Сега той е написал книга – за себе си и за своите клиенти. Автор: Джем Ялдъз Срещаме се в един бар в Берлин-Шьонеберг. Бели... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Щефан Вайхерт
15015

Дигиталната борба на културите

Блогърите променят класическата журналистика, според авторите на този материал. Става дума дори за борба на културите, при която под въпрос се намира господството над общественото мнение от бъдещето. ... прочетете повече..

Изгледи - България
Цвета Стоева
12492

На изток от Рая

История , в която се разказва за „онези другите“ от гетото, няколко коня и купчина железа Автор: Цвета Стоева Докато избираме най-изгодна лихва за кредита или плазмен телевизор, четем новини за кр... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Владимир Трендафилов
14161

Мястото на високата литература в днешния пазарен контекст

Ако приемем „висока литература“ като широко терминологично вместилище, на въпроса може да се отговори в пет реда, че и в по-малко. Автор: Владимир Трендафилов Заглавието съдържа скрит въпрос във в... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Здравка Евтимова
10780

В бъчвата

Баща ми е корав като чепатите върби около дълбокия вир на Струма – човек троши три брадви, докато отсече върба, пък дървесината й не ще да гори, все едно е кост. Автор: Здравка Евтимова   ... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Константин Гълъбов
29435

Психология на българина

Психологията на днешния българин е във висока степен психологията на човек от едно преходно време, когато животът му преминава бързо от едни към други форми прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Сю Халпърн
17155

Да преуспееш

Ако не беше вторият най-богат човек на света, останалите добре известни атрибути на Уорън Бъфет – адрес в Омаха, петстайно жилище, в което той живее от петдесет и две години насам, годишна заплата от ... прочетете повече..

Дискусии - България
Михаил Груев
41561

„Възродителният процес“ от 1984–1989 г. – Част 2

Като цяло прилаганите още по-всеобхватни и твърди мерки не постигат очаквания дълготраен ефект. Автори: Михаил Груев и Алексей Кальонски „Възродителният процес“ от 1984–1989 г. – Част 1 „Възродит... прочетете повече..

Дискусии - България
Алексей Кальонски
79650

„Възродителният процес“ от 1984–1989 г. – Част 1

Въпреки че увенчава един постъпателен и логичен развой на държавната политика в периода на „зрелия социализъм“ и „единната социалистическа нация“, кампанията за окончателна асимилация на българските т... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Кристин Димитрова
12331

Осветителите

Огледалото с гримовете пред него светеше с плеяда от подменени крушки, но това не му се струваше повод за радост. За сметка на това преди седмица, когато половината от тях бяха изгорели, той се отчая.... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Херта Мюлер
26300

Секуритате все още е на пост

Двадесет години след екзекуцията на Чаушеску неговата тайна служба продължава да бъде активна – само че под ново име. Старите досиета биват манипулирани, преследванията и клеветите продължават. Автор... прочетете повече..

Резултати 1 - 20 от 20