Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Февруари 2009

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 23 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Видрица – Всичко накуп
Диана Иванова
19916

Радостният манастир

Шест млади монахини се преселват преди година от Македония в Северозападна България.  Един репортаж за неочакваните измерения на културния шок Автор: Диана Иванова  „Радостният ма... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
29128

За непосилната лекота на омразата

Пристъпих в луксозната зала със – за щастие вече познатото – усещане, че имам привилегията да се докосна до нещо истински култивирано, цивилизацията в нейното най-малко престорено амплоа, възвисяващия... прочетете повече..

Изкуство - Живопис
Ясен Василев
18179

Един фениксолог в Истанбул

Истанбул – 14 милионен град – три империи – два континента – един художник – и много котки. Истанбул е град на котките – доста отворени, без въобще да се смущават от човешкото обкръжение, те се раз... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Зигмунт Бауман
23627

Лабораторията Европа

Една от моите идеи-фикс е писането за Европа като за продължаващ проект, който никога не е бил довършен, но въпреки всичко е ускорил хода на промяната чрез задаването на хоризонтите, към които се е ст... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Цвета Стоева
25857

Пепеляшка

Понякога любимите хора изглеждат далечни и непознати. Имаш чувството, че мислят, говорят и се радват на абсолютни тъпотии. Изплюват думи, които падат на земята и оставят мокра следа, но никога не стиг... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Фалко Хениг
14297

Fear and Loathing в София

И ето – вече седях в самолета, разгръщах един пътеводител и с ужас четях, че България била единствената страна от Европейския Съюз, в която за хомосексуалност все още се полагало смъртно наказание, ко... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Даниел Вебер
22876

Що е красота?

Девет различни отговора на този вечен въпрос. Автор: Даниел Вебер Мириам Кан, художничка -красиво- прошепва посетителката на изложбата, пред огромните, пъстро блестящи акварели. – манадала! цветя... прочетете повече..

Дискусии - България
Кристин Димитрова
19246

От висотата на дупката

У нас знакът за нещо винаги е бил по-важен от нещото, което той обозначава. Защо ли? Така е по-лесно. За да се справиш с корупцията, кражбите, поръчковите убийства, местните главатари и собствената ... прочетете повече..

Изгледи - България
Пенка Ангелова
22311

За новите и старите лица на труда

В България се наблюдава една остра партизация на наченките на гражданско общество. Гражданското общество се взривява отвътре от намесата на политическите партии и от обвързаността с политическата вл... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Жанина Драгостинова
28080

И димът се носи нагоре

За първи и засега последен път дадох подкуп, когато трябваше да се изкопае гробът на баща ми. Беше студен февруарски ден, земята замръзнала и машините не можели да я дълбаят. Трябвало човешка ръка. Пр... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Клаус Легеви
15655

Богохулството е необходимо

През тази година се навършват двадесет години, откак аятолах Хомейни постанови своята прословута фетва срещу Салман Рушди. Автор: Клаус Легеви Най-важното: Салман Рушди надживя поръчката за убийст... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Зузане Майер
15289

Holly Christmas

В търсене на Холи Голайтли, Труман Капоти и една добра закуска при Тифани в Ню Йорк Автор: Зузане Майер  Сградата е малка. Пететажна сграда близо до Тръмп Тауър, напълно семпла, но засрамваща... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
18380

За Санчо, свободата и зидовете вътре в нас

Наскоро, за кой ли път, гледах отново Стената на Пинк Флойд и Алън Паркър. Само че този път, за разлика от предишните, заедно със сина си. Опитах се преди това да го предупредя да не ми обръща внимани... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Цвета Стоева
28850

Моята любов е моят СПИН

Когато бях малка, много исках да разбера какво е любовта. Представях си я като лилава фея, облечена в прозрачно кимоно. С огромни маргарити в едната ръка и мрежа за ловене на пеперуди в другата. Ти... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Мализ Рутвен
27568

Как да разбираме исляма?

Докато историческата критика на Библията е вече нещо общоприето за повечето християни, то една „по-висока критика“ на Корана все още трябва да получи утвърждаване в мюсюлманския свят, въпреки впечатл прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Ели Иванова
21247

Милосърдието е несправедливо

Замисляли ли сте се защо сред децата, очакващи дарения за животоспасяваща операция никога няма циганчета?Автор Ели Иванова Замисляли ли сте се защо сред децата, очакващи дарения за животоспасяваща ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Здравка Евтимова
13223

Киселец

Помниш ли Хвърлен, стария баир до Перник, който отдалече прилича на кораб? През зимата там ставаха страшни пързалки, през лятото по склоновете не растеше друга трева, нямаше коприва нито дървета. И цв... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Орхан Памук
31393

Моята турска библиотека

Във времето на озападняването и бързата модернизация, основният въпрос – не само за турската литература, но и за всички литератури извън Запада – е свързан с трудността да се описват мечтите за утре с... прочетете повече..

Дискусии - България
Мария Тодорова
69890

Ислямизацията като мотив в българската историография, литература и кино

Ако паметта е взаимодействие между повторението и спомена, а историята, по думите на Патрик Хатън, е един вид изкуство на паметта, то кои са тогава разпознавателните белези, образуващи колективната па... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Палми Ранчев
13546

Лице

Работя в отсрещното кафене. Пускам игралните автомати и давам жетони за билярда. Преди това, не помня колко отдавна, бях студент. Между студентството и работата в кафето се влюбих в едно страшно кр... прочетете повече..

Изкуство - Сцена
Димитър Гочев
19222

Животът е една щастлива репетиция

Режисьорът Димитър Гочев разказва за един живот с Хайнер Мюлер, за театъра като кратък празник и защо понякога тялото разбира повече от главата ...Автор: Димитър Гочев  Господин Гочев, след н... прочетете повече..

Дискусии - България
Евгения Иванова
109161

Балканите: съжителство на вековете

Идеологизираната история и циментираните в главите ни клишета надживяха монопола на Партията върху историята, въпреки обективните исторически изследвания. Една от идеологизираните исторически теми, с ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Антъни Дейниълс
13739

Разбъркването на езиците

Една трета от жителите на Лондон са родени извън Великобритания – по-висок процент от новодошли, отколкото във всеки друг град по света, с изключение на Маями, като процентът продължава да расте. По с... прочетете повече..

Резултати 1 - 23 от 23