Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Август 2007

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 11 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
23594

Магията, наречена „простота“

Странно нещо, вчера се събудих и открих, че светът е хубав. Не съм пушил нищо, уточнявам веднага. Просто отворих очи – навън беше едно такова мърляво и сиво утро – изхлузих се от леглото, поче... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Амартия Сен
41420

Какъв сблъсък на цивилизациите?

Засилващата се тенденция да не се обръща внимание на множеството идентичности, които всяко човешко същество притежава, и да се направи опит за класифицирането му според една-единствена и уж изместваща... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Палми Ранчев
23000

Юла цицата и магическият бастун

Мотаех се из улиците около площад „Славейков“ от доста време и единственото, което правех със сравнително постоянен интерес, беше да поглеждам към небето. Канеше се да вали, дори по едно време закапа.... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Мичико Какутани
19205

Хари Потър навлиза в зрелостта

И така, ето го най-после: заключителният сблъсък между Хари Потър, момчето, което оживя, Избраният, „символът на надеждата“ както за магьосническия, така и за мътнородския свят – и Лорд Волдемор, Онзи... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Здравка Евтимова
23741

Кръв от къртица

В моя магазин идват малко клиенти – оглеждат клетките на животните и обикновено нищо не купуват. Помещението е тясно, по-едър човек няма как да се завърти, срещу него се протягат жаби, гущери, червеи.... прочетете повече..

Изгледи - България
Емил Иванов Димитров
21482

С хладен ум, горещо сърце и чисти ръце - Част II

Донесението на „Манчо“ е интересно, както казахме по-горе, и с предизвиканите последици; то е „образцово“ и от гледна точка на включеността му в цялата машина на насилието, по-точно – като негов „пу... прочетете повече..

Изгледи - България
Емил Иванов Димитров
23831

С хладен ум, горещо сърце и чисти ръце - Част I

При социализма думите бяха не просто челично-сериозни; те бяха оръжие. Често първом се стреляше с думи, а оловото беше само „невинно“ приложение.  Автор: Емил Ив. Димитров Досието е ключ ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Здравка Евтимова
22313

Гошко

– Ела, ама тичай по-бързо да похапнем от Гошко – подканва ме Роси по телефона. Аз се ослушвам, понеже мъжът ми си купи нож, с който да ме затрие в най-скоро време. Автор: Здравка Евтимова   ... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Мегад Десаи
23127

Наистина ли бъдещето принадлежи на Китай?

Ще се препъне ли Китай под тежестта на държавния капитализъм, ако не се откаже от еднопартийното управление? Или ще покаже, че може да има и авторитарен път към модерността? Автори: Уил Хътън и Мегад... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Навид Кермани
21962

Германия – една умонагласа

Германия може да се гордее с онези, които не се гордееха с Германия. Писателят Навид Кермани изследва този парадокс и намира, че Франц Кафка е най-образцовият немски автор. Автор: Навид Кермани Би... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Стив Хем
17225

Децата на мрежата

Как интернет-мрежата от второ поколение поражда една глобална младежка култура – и какво могат да направят бизнесите, за да се възползват от нея. Автор: Стив Хем Всъщност това е един много прост... прочетете повече..

Резултати 1 - 11 от 11