Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Април 2007

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 21 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Свят
Виктор Маларек
22499

Подготовка за оран

(Откъс от книгата „Наташите“, изследваща в дълбочина международната търговия с „бели робини“ и организираната проституция) Знаех, че нямам сила да издържа онова, което щеше да последва, ако бях се съ прочетете повече..

Изгледи - Европа
Тимъти Гартън Аш
50853

Ислямът в Европа

По-рано тази година посетих известната катедрала Сен-Дени в предградията на Париж. Възхищавах се на великолепните гробници и погребални паметници на кралете и кралиците на Франция, включително и този ... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Андре Глюксман
25252

А колко дивизии има Каспаров?

Като политик Елцин вече отдавна е мъртъв в Русия. В часa, в който се пишат неговите некролози, аз ще оставя на историците грижата да нарисуват портрета на тази спорна личност, един апаратчик без апара... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Тони Джуд
35403

САЩ и Европа – борба на моделите

Тони Джуд, чиято последна историческа студия Postwar (История на следвоенна Европа) се радва на огромен успех, споделя някои мисли по въпроса за различията между САЩ и Европа … Автор: Тони Джуд (И... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Джонатан Лийтъм
21048

Копирайте тази книга ...

„Идеализирам начина, по който се предават на публиката материали, отнасящи се до интелектуалната собственост“, казва Джонатан Лийтъм (обяснявайки защо книгите му се четат като смесица от културни спра... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
44787

За Sagrada Familia

Иска ми се да захвана тук една тема, която инак подхващам рядко, сигурно защото се чувствам не съвсем уверен в нея. Става дума за архитектурата и нейната магия ... Ще започна с това, че никога през ж... прочетете повече..

Изкуство - Музика
Златко Енев
43552

За Еминем ...

Тоя път ми се ще да говоря за нещо по-различно. Гледах преди доста време един филм, който ми се стори безкрайно важен – не само защото в него играе една от най-противоречивите личности в музикалн прочетете повече..

Изгледи - Свят
Хенинг Хоф
33122

Световната система през 2020 година

Между политология и футурология: политолози и историци се опитват да предвидят властовите отношения след двадесет години. Автор: Хенинг Хоф В момента не са мнозина ония, които след двадесетия биха... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
А. О. Скот
19450

Посред мрака на войната – един детски рай

Поставен в една тъмна испанска гора, в много тъмно време – 1944, когато Испания все още се намира в ранните етапи на фашисткия кошмар, от който останала Европа започва да се събужда ... Автор:&n... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Уилям Фокнър
38261

Отказвам да приема края на човека

Аз отказвам да приема края на човека. Достатъчно лесно е да се каже, че човекът е безсмъртен просто защото ще издържи на всичко... Автор: Уилям Фокнър     Нобелова реч 10 декември 19... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Чалмърс Джонсън
39420

Република или империя

Национална разузнавателна оценка: Сайтът на ЦРУ определя Националната разузнавателна оценка (НРО) като „най-авторитетната писмена преценка относно някой проблем на националната сигурност, подготвян от... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
32514

Емигрантска история

Текстът, който следва по-долу, първоначално се появи като писмо до група стари приятели, с които авторът кореспондира чрез интернет. Това обяснява тона, който на моменти може би звучи прекомерно разго... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Джърмейн Гриър
23170

Да, Франкенщайн ...

Последната сензация, която галванизира апатичния свят на лит-ист-крит-ската върхушка е „откритието“ на маркетинговия анализатор Джон Лоритсън, че Мери Шели не била написала Франкенщайн ... Автор: Джъ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Адам Михник
28010

Очакване на свободата и бягство от нея

Дълги години в американската политическа лексика липсваше понятието „Централна Европа“. Вместо него се използваше един прост израз: Съветският блок. Автор: Адам Михник Дълги години в американската... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Лангдън Уинър
28447

Лице в лице с културата на неуважението

Две особености на съвременния американски живот може да изглеждат напълно несвързани една с друга, но при по-щателна проверка се проявяват като измерения на една и съща обезпокояваща тенденция. Автор... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Златко Енев
45843

Така както само ние знаем ...

Баща ми – моят любим българин, почина преди няколко месеца, изправен. По този начин той даде на синовете си последния – и може би най-важен –, пример в живота си... Автор: Златко Енев Баща ми – мо... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Златко Енев
94508

Сблъсъкът на цивилизациите – реалност или медиен мит?

Не бих се учудил, ако някой ден бъдещите историци счетат за най-удачно описание на нашата съвременност кратичката формула „времената на Големия страх“. Не че страхът като изключително ефективно средст... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Георг Блуме
44948

На върха

Китайските водещи умове бяха образовани като елит на Запад. Сега те подготвят народната република за ролята на технологическа суперсила на 21-ия век. Автор: Георг Блуме  Китай и високи техно... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Енев
43668

Що е оптимизъм и има ли той почва у нас?

Зададен по този провокативен начин въпросът изглежда като каламбур, но намеренията, с които започвам тоя текст, са съвсем не-иронични. Правото на оптимизъм, както и правото на живот, свобода, търсене ... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Златко Енев
56064

Писма от Иво Джима

Току-що гледах един филм, който ме накара да мисля - и понеже това ми се случва не чак толкова често, бързам да запечатам резултата във форма, която няма да ми изчезне ... Автор: Златко Енев  ... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Вацлав Хавел
34535

Кулата на свободата

Трябва да призная нещо, за което не съм сигурен, че всъщност мога да го кажа тук: ужасно мразех двата небостъргача на световния търговски център. Те бяха пример за архитектура, зад която няма идеи. А... прочетете повече..

Резултати 1 - 21 от 21