От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2023 01 DS

 

Млади колеги от Факултета по журналистика нерядко се жалват от човешките качества на немалко от преподавателите в отделните катедри. От хора пред пенсия и бивши ченгета на ДС не можело да се диша. По тази причина и някои от тях отпадат в състезанието за ръководни позиции в катедрите. Затова и е истински абсурд честването на 70 годишнината на ФЖМК онзи ден. Това честване навярно им е донесло историческо главоболие и необратим песимизъм. По-нататък ще кажа защо.

Лустрация на ченгетата у нас нямаше и във висшите учебни заведения. Българската декомунизация приключи безславно, а гражданският активизъм и бунт за „чисти гласове“ и „вън ченгетата от властта“ са с окончателно затихнали функции. Вярна остана само Комисията по досиета. Списъците ѝ на сътрудници на репресивните служби на Тодор Живков обаче все по-малко предизвикват гняв и морален гърч. Един ляв лидер обичаше да казва „кой днес говори за досиета“! Сега е в Брюксел и предлага на Путин дипломатически преговори. Но това е друга история.

Псевдонимите „Сенека“ и „Димов“ принадлежат на осведомителя от ФЖМК в Шесто управление на ДС от 1973 година до падането на комунизма. С какво се занимаваше Шесто? С контрол на потенциално критичните към режима групи, на интелигенцията, младежта, религиозните и етническите малцинства. „Сенека“ е още преподавател, професор в университета и прави имиджа на ФЖМК! Не е виц, а международно известен факт. Човекът е специализирал и в САЩ, преподавал е и в ЮНЕСКО. Дължимо към пиарската му работа и многобройни книги, в рамките на тържеството в Аулата по случай 70 годишнината на Факултета по журналистика, президенът Румен Радев удостои бившия агент с Почетен знак със синя лента на Софийския университет. Противоречивите аплодисменти от залата на колеги и студенти са свидетелство каква ноемврийска мъгла е постокомунистическият ни морал. Както се досещате, силуетите на негодниците с властови статус все още са заплаха и препятствие за нечие кариерно развитие.

Темата за зловещото Шесто управление затихна след вулканичната новина през 2011 година за принадлежността към ДС на проф. Богдан Богданов. Отчаяни и измамени в доверието си приятели и колеги на несравнимия ерудит по класическа филология и ректор на Нов български университет, направиха дискусия в Червена къща „Защо, професоре!“ В някогашната „Култура“ Димитър Камбуров публикува огнен текст. Румен Аврамов изрече убийствено иронични думи за кариерата на ченгетата от Шесто и съдбата на хуманитаристиката. Нищо повече не се случи. С гордост и академично достойнство НБУ учреди награда за хуманитаристика „Богдан Богданов“.

Агент „Сенека“ и „Димов“ са агентурните псевдоними на професора и доктор на филологическите науки Милко Петров. Той питаше в навечерието на 10 ноември, как, моля, ще демонтирате комунизма? Как ще се справите с това огромно чудовище заченато от Маркс и отгледано от Ленин. Никакъв Горбачов няма да го промени. Бетонните маси от комунисти с вярата им в справедливостта на строя ще ви смачкат. Предаденото е по смисъл, естествено.


Small Ad GF 1

Почетният знак на президента на републиката и синята лента на Софийския университет закичили професор Милко Петров, са свидетелство за тежката инфлация на честта и човешкото ни достойнство. Но не само. В Германия Бундестагът продължава проверка за принадлежност към тайните служби на репресивния режим на ректорите, заместник-ректорите, деканите, заместник-деканите, директорите на филиали, директорите на департаменти и ръководителите на катедри във висшите учебни заведения. И знаете ли защо? Защото те обучават младите хора на морал и ценности, освен на конкретни знания. Просто е.

 

Юлиана Методиева е журналистка, изследователка на малцинствата. Съ-основателка на БХК (1992). Била е главна редакторка на в. „1000 дни“ (1991-1993), на сп. „Обектив“ (1994-2013), а от 2014 досега издава сайта за човешки права Маргиналия. Авторка е на книга посветена на нетрадиционните вероизповедания „Не стреляйте по Дейвид Кореш“ (1993), както и на книгата за масовите уволнения в БНР „Между микрофона и властта“ (2001), сценаристка е на документалния филм „Те, другите“ (1998).

Pin It

Прочетете още...

Игра на кльонове

Мария Спирова 25 Май, 2016 Hits: 6489
Протестните гласове срещу Изборния кодекс се…