1 1 1 1 1 Оценка 0% (0 гласувания)
Pin It
Днес ще си поговорим за затягането на коланите – ама в буквален смисъл. Сигурно се чудите, с какво право се смятам за капацитет по въпроса, за крупна фигура в диетологията. Ами защото без преувеличение водя другите с една обиколка. Тоест, ако тяхната талия е Х сантиметра, моята е Х см + още една обиколка. Понеже съм си крупна фигура, откъдето и да ме погледне човек, ми е трудно да се скрия. Каквото и да стане, все ме виждат, все мене питат. (Нищо, че според паспортните си данни съм с „ръст среден“ – 170 сантиметра на 16 години според мене си беше съвсем приличен резултат.) Тъй като цял живот съм била от приятно до неприятно закръглена, си мисля, че имам право да се позова на правилото „Питай патило“ и да споделя опита си.

За видовете диети е излишно да ви говоря – сигурна съм, че сами можете да изброите поне десет. Ще спомена само една, съставена с помощта на компютър, която особено ме впечатли. Това чудо на науката и техниката предложило всекидневно да се храним с... оцет. Има си хас диетата да не действа – ха на бас, че едва ли някой ще се полакоми да пийне по още няколко чаши над разрешеното количество!

Виж, против спортуването трудно мога да намеря сериозни аргументи. Макар че, като се замисля, наскоро беше развенчана аеробиката на Джейн Фонда. Тя се оказа въздух под налягане, проветряване на мозъка  а бе, направо вятър работа! Просто г-жа Фонда страдала от анорексия и аеробиката нямала нищо общо със стройната фигура. И все пак, малко движение няма да ви навреди – например, сменяйте каналите на телевизора ръчно, вместо да използвате дистанционно, бумеранг, точилка, или прашка.

Тук му е мястото да развенчая няколко от най-разпространените заблуждения по отношение на храненето и спорта:

– Разделно хранене не означава, че вместо да изядете цялата торта наведнъж, предварително трябва да я нарежете на 12 парчета и да ги изядете всичките едно по едно. Нито пък значи да ядете отделно от други хора (тоест без свидетели), за да можете после да се оплаквате, че нищичко не сте хапнали. Затова пък бихте могли да се разделите с някои лоши навици – например едновременно да ядете и да гледате телевизия, додето изгубите чувство за мярка.

– Намаляване на въглехидратите не означава да ядете по-малко активен въглен и да не пиете вода.

– Не си пишете голяма червена точка затова, че никога не ползвате асансьора, ако всъщност живеете на партера.

След като традиционно препоръчваните методи за отслабване не помагат, можете да се обърнете към чудодейните средства, за отпечатването на чиито реклами се изсичат по няколко гори ежегодно. Но и там проблеми...

Едни обещават, че можете да ядете колкото си поискате. Да, ама като видите цената, веднага ви става ясно, че след като си купите този лек няма да ви останат пари за никакво ядене – освен ако доходите ви не са доста над средните.

Други изтъкват най-вече, че продуктът им е 100% естествен. Е, то и мухоморките са 100% естествени, но не си падам по тях, дори ако са брани в екологично чист район!

Трети засипват с не особено интелигентни рекламни писма, които обикновено започват с думите: „Знаем, че сте опитвали всичко, но безуспешно.“ Ами щом сте в техния списък с адреси, най-вероятно точно техните продукти сте опитвали и точно те не са дали никакъв резултат. Защо отново да се хващате на номерата им?

Аз самата се изкуших веднъж от реклама за поредното чудодейно средство за отслабване. Впечатли ме с това, че изобщо не се споменаваше какво е то и как действа. Е, при това положение как да противопоставя разумни аргументи? Затова отговорих на въпросите в талона:

1. Колко тежите?

Определено си тежа на мястото!

2. Защо искате да отслабнете?

Винаги съм мечтала да ме носят на ръце. И то не непременно момчетата от националния отбор по вдигане на тежести.

3. Искате ли да отслабнете на точно определени места?

Да – на Хаваите!

Отговорих толкова искрено и изчерпателно, а от фирмата никаква вест до ден днешен... Затова започвам да свиквам с теглото си. А ако на вас все още ви е трудно да се примирявате с това, ето набързо няколко полезни съвети:

Ако се ужасявате от големите числа, които получавате при изчисляване на дневните порции в калории, изберете друга мерна единица, при която числата стават няколко пъти по-малки. Например ако смятате в гигакалории, цифрите направо ще се губят далече зад десетичната запетая!

Ако етикетчето XXL върху дрехите ви притеснява, спомнете си уроците по биология. Сигурно помните, че мъжете са с хромозоми XY, а жените – с XX. Значи колкото повече са хиксовете, толкова по-женствена сте. Е, все пак, ако заприличате на Трите Хикса, това може би не е чак толкова женствено. Но, от друга страна, три хикса – това са си много неизвестни, така че можете поне да се успокоявате с мисълта, че сте изключително загадъчна жена.

И последен съвет за тези, които се смущават да гледат фигурата си в огледалото: Сигурно сте чували, че тъмните цветове скриват пълнотата. Затова сложете парче тъмен плат върху огледалото! Или пък загасете лампата!

Из сборника „Пътеводител на ...ическия стопаджия“ (http://www.interpres.org/stop)

 

Pin It
Мариана Евлогиева
Мариана Евлогиева е българска авторка и журналистка.
Други статии от този автор

Посетители

50

support

Последните най...


Библиотека

Бюлетин абонамент

Безплатен ежеседмичен


catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi

Коментари

 • Виргиния писа Още
  Света се променя -... преди 4 часа
 • Виргиния писа Още
  Това е смешно... преди 5 часа
 • Гост писа Още
  Не разбрах каза ли... преди 9 часа
 • ПМ писа Още
  Текстът не е... преди 11 часа
 • Гост писа Още
  При нас пък наскоро... преди 17 часа
 • Гост писа Още
  А за хуманитарните... преди 18 часа
 • Гост писа Още
  Очевидно хората, с... преди 1 ден
 • skarif писа Още
  Хладна, пресметлива,... преди 1 ден
 • николаи писа Още
  Много добро разделяне... преди 1 ден
 • АЛЕКСАНДЪР ИВАНЧЕВ писа Още
  ОТ ВСИЧКО ПРОЧЕТЕНО... преди 2 дни
 • Петър Тодоров писа Още
  Koe "развитие" имате... преди 2 дни
 • John Yossarian писа Още
  По повод включването... преди 2 дни
 • Родена писа Още
  Браво Лена! преди 2 дни
 • Родена писа Още
  Много забележки бих... преди 2 дни
 • John Yossarian писа Още

  доц.Николай Колев,MD,... преди 2 дни
 • Петър Тодоров писа Още
  Това ли е нашия... преди 2 дни
 • Петър Тодоров писа Още
  Жалко за Костов. преди 2 дни
 • Ива писа Още
  Защо да не живеем в... преди 2 дни
 • Ива писа Още
  Точно моите мисли.... преди 2 дни
 • Димитър Николов писа Още
  Дрън Дрън ярина.... преди 2 дни
 • Борис Б. писа Още
  Господин Мадемджиев,... преди 2 дни
 • Васил Василев писа Още
  Още един, който налага... преди 2 дни
 • психеподреждане -ази писа Още
  а може би е крайно... преди 2 дни
 • Васил Антонов писа Още
  Тези простофили,... преди 2 дни
 • Петър Тодоров писа Още
  ...Щом Ви яде съвестта,... преди 3 дни