От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

Писателска блокада или просто мързел – при всички случаи дотук не успявам да напиша статията, над която умувам от известно време насам (условно заглавие: „Годината и нейните книги“). Това, което ви предлагам тук е просто един вид телеграфно предизвикателство, от което очаквам, хм, обратна информация. Ценността би трябвало да дойде от вашите собствени коментари, а не от кратичките редове по-долу.

И така, хайде да се опитаме да споделим тук по някоя и друга мисъл за книгите, които са ни впечатлили особено силно през изминалата година (не е нужно да са били непременно нови и непознати до момента, макар че би било хубаво, ако успеем да си подскажем по някое и друго непознато заглавие).

Ето тук моите собствени фаворити за 2014-та (подредени приблизително, не по ранг и значение): 

1. „The Goldfinch“ – Donna Tartt
(„Щиглецът“ – Дона Тарт)

2014 12 TarttДотук ненадмината от нищо, истински дикенсова история на възход „напук на всичко“. Често сравнявана с „Оливър Туист“, книгата е далеч по-близка до модерното светоусещане, тоест значително по-интересна. Четиво за всекиго, въпреки сериозната си литературна и културна стойност. Истинско салто между популярно писане и висока култура, което без съмнение е по силите само на най-големите...

 

2. „Days of Abandonment“ – Elena Ferante
(„Дни на самота“ – Елена Феранте)

2014 12 FeranteНай-разтърсващата и близка до собственото ми себеизживяване история след „Степният вълк“ (която пък промени напълно руслото на живота ми преди 30 години). Изглежда вече съм на възраст, при която книгите и техните истории не са в състояние да ме прегарят чак до такава степен, но при всички случаи нощта, в която преглътнах тази история, няма да се изличи скоро от паметта ми.


Small Ad GF 1

 

3. „The Flash Boys“ – Michael Lewis

(Изглежда още не е преведена на български, макар че Луис е добре известен в България с предишните си книги, до една бестселъри, и въпреки това страхотно добри).

2014 12 LewisПоредният разказ на майстора на популярните обяснения на сложни процеси и игри. Този път става дума за начините, по които високите технологии са направили през последните години борсовата игра напълно нечестна, доколкото хората с по-добър хардуер разполагат с информационни предимства, които правят конкуренцията на борсовия пазар напълно невъзможна. При това тук изиграни са не някакви глупаци от улицата, а най-големите борсови играчи в Америка. Невероятно увлекателно четиво, въпреки огромната сложност на процесите, които се описват в книгата.


И така, очаквам вашите собствени списъци...

 

Златко Енев е български писател и издател на „Либерален Преглед“. Досега в България е публикувал седем книги (трилогията за деца „Гората на призраците“ (2001–2005), романите за възрастни „Една седмица в рая“ (2004) и „Реквием за никого“ (2011),  есеистичния сборник „Жегата като въплъщение на българското“ (2010), както и автобиографичната повест „Възхвала на Ханс Аспергер“ (2020). Детските му книги са преведени на няколко езика, между които и китайски. Живее в Берлин от 1990 г.

Книгите му могат  да се намерят в безплатни електронни издания тук на сайта.

Pin It

Прочетете още...