От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2023 01 Rut Koleva

 

Кметицата на Перущица, дето подгони една джаз певица и разбърка кошера с националистическите оси, трябва да чете повече за актуалните българи, които прославят света. Не, че само тя спада към представителите на властта, чиито познания кой кой е в България са повече от оскъдни. Victor Lilov казва днес, че тези, които дават на прокуратурата Рут Колева, все едно искат да убият вестоносеца, който им казва, хора, издрасканият с мръсотии паметник е ваш резил! Май затова хвърлят камъни по него.

Институтът за съвременно изкуство показа преди време видеоинсталацията „Защо живеете в България (или се прибирате понякога)“? Този въпрос художникът Недко Солаков го задава на 6 български артисти. Видеото „Some Bulgarians“ („Някои българи“) беше показано в центъра Bozar в Брюксел, събра възхитена публика, но не това е важното. Много интересни бяха отговорите на въпросите от Georgi Gospodinov, Иво Димчев, Рут Колева, Теодор Ушев, Iara Boubnova и Явор Гърдев. Съдържаха самочувствие, защото никой не им пречи тук да бъдат такива, каквито са. Свободни, критични, пазарни. Представяте ли си да бъде питана днес Рут защо иска да живее в България? Та вместо да се гордеят с таланта и успехите ѝ, нея я обвиниха в поругаване на паметник, поруган преди това от безхаберието на управата на Перущица (виж снимките). Ще се завърне ли в „бащината къща“ Рут, за да почисти свинщината по патриотичните арт неща, привличайки вниманието върху тяхната разруха? Или ще си каже, по дяволите, аз съм дотук!

Познавам джаз певицата като страхотна активистка за правата на ЛГТБ. Толкова сърцата и смела, колкото трябва да е в един хомофобен свят. Когато я питах, хей, Рут, ще дойдеш ли да пееш в безплатен рок концерт „Ние сме любовта“ докато фашистите от Луковмарш преминават по софийските улици, тя без колебание се съгласи. За нея светът може да стане по-хубаво място за живеене, ако се почиства всеки ден от графитите на деструктивни тийнейджъри, рисуващи свастики навсякъде където им хрумне. Включително по паметници.

 

ноември 2022

 

Юлиана Методиева е журналистка, изследователка на малцинствата. Съ-основателка на БХК (1992). Била е главна редакторка на в. „1000 дни“ (1991-1993), на сп. „Обектив“ (1994-2013), а от 2014 досега издава сайта за човешки права Маргиналия. Авторка е на книга посветена на нетрадиционните вероизповедания „Не стреляйте по Дейвид Кореш“ (1993), както и на книгата за масовите уволнения в БНР „Между микрофона и властта“ (2001), сценаристка е на документалния филм „Те, другите“ (1998).

Pin It

Прочетете още...