От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2022 12 Czech Putin

 

На Чехия не ѝ трябват пиар консултанти, за да затвърди имиджа си на голяма демокрация. Страната, родила Ян Палах и Хавел, влезе вчера в директна комуникация с хитлероподобния Путин, за да му изправи косите. На фасадата на сградата на чешкото Министерство на вътрешните работи в Прага вече се вижда огромен плакат с изображението на руския президент. Но не как да е, не в профил или в анфас, а в черен найлонов чувал! А от двете страни на плаката са знамената на Чехия и Украйна!

Яко експресионистично, нали!

Министърът на вътрешните работи Вит Ракушан пък публикува снимката в Туитър с думите. „Ние знаем кой ни е приятел – този, който пролива кръвта си за нашата свобода. Също така знаем кой е нашият враг и няма да му позволим да открадне представата ни за патриотизъм и нашето знаме“.

Излиза, че Чехия, която имаше Вацлав Хавел и още куп несравними политици преди и по време на комунизма, отново дава уроци по демократична етика и мощно чувство за добро и зло. Изписаните думи „свобода“, „кръв“, „патриотизъм“, „враг“ са мобилизиращи и по някакъв начин, засрамващи. България например, не мисли ли същото? Гледната точка на президента Румен Радев се знае – нека да си проливат кръвта украинците, нашата сила е в изисканата дипломация. Преговори, а не война, гласи актуалният рекет и от „Позитано“. Звучи красиво, а наивниците от русофилския спектър са окей с това. Кога ще се случи дипломацията и преговори с Путин, както персонажите от Дондуков 2, така и устатниците от БСП, хал хабер си нямат. Със сигурност никой от тях няма да дръзне да провеси черен чувал с лика на военнопрестъпника Владимир Владимирович Путин. Внушават на населението да го дава кротко. С едната ръка избраните от народа си политици подписват договори в ЕС, с другата помахват другарски на онзи, който потопи в кръв Украйна.

България се мъкнеше на опашката на дисидентството и си живееше в кеф през цялото време на тоталитаризма. И сега не бърза да бъде забелязана как се бори за европейската свобода докато войната от Руската федерация застрашително наближава и нейните граници.

 Октомври 2022

 

Юлиана Методиева е журналистка, изследователка на малцинствата. Съ-основателка на БХК (1992). Била е главна редакторка на в. „1000 дни“ (1991-1993), на сп. „Обектив“ (1994-2013), а от 2014 досега издава сайта за човешки права Маргиналия. Авторка е на книга посветена на нетрадиционните вероизповедания „Не стреляйте по Дейвид Кореш“ (1993), както и на книгата за масовите уволнения в БНР „Между микрофона и властта“ (2001), сценаристка е на документалния филм „Те, другите“ (1998).

Pin It

Прочетете още...