От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2021 10 Portugal Covid

 

Португалия е сред най-ваксинираните страни в света. Вицеадмирал Енрике Гувея е Мело, който ръководеше кампанията, заяви, че ключът към успеха му е един: Да не се намесва политиката.

В началото на годината здравната система на Португалия се намираше на ръба на колапса. Болниците в столицата Лисабон бяха препълнени и властите призоваваха хората да се лекуват у дома. През последната седмица на януари близо 2 000 души починаха от вируса.

Програмата за ваксиниране на страната беше в пълен хаос, затова правителството се обърна към вицеадмирал Енрике Гувея е Мело, бивш командир на ескадрила подводници, за да оправи кораба.

Осем месеца по-късно Португалия е сред световните лидери в областта на ваксинациите, като приблизително 86% от 10,3-милионното ѝ население е напълно ваксинирано. Около 98% от всички лица, които имат право на ваксинация, т.е. всички над 12 години, са напълно ваксинирани, казва адмирал Гувея е Мело.

„Смятаме, че сме достигнали точката на групова защита и почти стаден имунитет“, казва той. „Нещата изглеждат много добре.“


Small Ad GF 1

В петък Португалия прекрати почти всички ограничения, свързани с коронавируса. Наблюдава се рязък спад на новите случаи до около 650 на ден, а смъртните случаи са съвсем малко.

В много западни страни, които са имали щастието да разполагат с богати запаси от ваксини, процентът на ваксинираните се е понижил, като повече от 20% от населението им все още не е защитено. Затова други правителства търсят в Португалия възможни идеи и наблюдават отблизо какво ще се случи, когато почти всички лица, които отговарят на условията, са защитени.

Фалшивите ентусиазми в пандемията на коронавируса са също толкова често срещани, колкото и новите кошмарни вълни на заразяване. Така че Португалия все още може да се сблъска с неуспех, докато вариантът Delta продължава да се разпространява в световен мащаб.

Израел и други страни подават тревожни сигнали, че защитата от ваксините може да отслабне с течение на времето, а в световен мащаб се водят дебати за това на кого и кога трябва да се поставят подсилващи инжекции.

Португалия може скоро да започне да предлага подсилващи ваксини на по-възрастните хора и на тези, които се считат за клинично уязвими, заяви адмирал Гувея е Мело и изрази увереност, че всички те могат да бъдат обхванати до края на декември.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Но за момента, докато баровете и нощните клубове кипят от живот, инфекциите намаляват, а смъртните случаи спадат рязко, кампанията за ваксиниране в страната се счита за много успешна, дори след като се сблъсква с много от същите пречки, заради които други страни се провалят.

Същият поток от дезинформация за ваксините е залял профилите на португалците в социалните мрежи. Страната се управлява от ляво правителство на малцинството, което е отражение на политическото разделение в страната. И според проучванията на общественото мнение, когато ваксините са пристигнали за първи път, е имало широко разпространени съмнения относно приложимостта им.

Адмирал Гувея е Мело има огромна заслуга за преобръщането на ситуацията. Разполагайки с богат опит в решаването на сложни логистични задачи в армията, през февруари той е назначен за ръководител на националната работна група за ваксинация.

Адмиралът, който е висок метър и осемдесет и пет, се стараел да носи само бойната си униформа по време на многобройните си публични и телевизионни изяви, тъй като се опитвал да превърне нацията в колективна сила за борба с пандемията.

„Първото нещо, което трябва да направим, е да превърнем това нещо във война“, казва адмирал Гувея е Мело в едно интервю, припомняйки си как е подходил към работата. „Използвам не само езика на войната, но и езика на армията.“

И макар че много от политиците по света използват подобна военна реторика, той казва, че от решаващо значение за успеха му е било това, че е бил широко възприеман като отделен от политиката.

Адмиралът бързо е набрал екип от около тридесет души, ръководен от елитни военни – сред тях математици, лекари, анализатори и стратегически експерти от португалската армия, военновъздушните и военноморските сили.

Запитан какво могат да направят другите държави, за да засилят собствените си усилия за ваксиниране, той не се колебае да даде най-добрия си съвет.

„Те трябва да намерят хора, които не са политици“, казва той.

Преди пандемията Португалия имаше щастието да разполага със стабилна национална програма за ваксинация. Тя е резултат от опустошителния опит на страната в борбата с полиомиелита, който все още е засягал страната, когато адмирал Гувея е Мело е роден през 1960 г. Той си спомня как дъщерята на семеен приятел се е разболяла от болестта и последвалите страдания.

Мануела Ивоне да Куня, португалска антроположка, която е изследвала движенията срещу ваксинирането, казва, че „съмняващите се във ваксините и антиваксърите са малцинство в Португалия, а и са по-малко гласовити“, отколкото в много други страни.

Леонор Белеза, бивша португалска министърка на здравеопазването, която сега е председателка на медицинската фондация „Шампалимо“, заяви, че въвеждането на ваксините в Португалия явно е спечелило от дисциплината, произтичаща от назначаването на военен.

„Той формулира комуникационна политика за това, което се случваше, която създаде атмосфера на надеждност и доверие“, каза тя.

Докато работната група разработвала най-ефективната система за безопасното преминаване на най-много хора през центровете за ваксинация, тя използвала войници, за да изгради доверие в системата. Хората можели да видят, че ваксините са безопасни, когато войник след войник получавали инжекциите си.

В същото време работната група се постарала да показва лекари и медицински сестри, които също получават инжекции, за да се внуши посланието за безопасността на ваксините.

Въпреки че други държави също включват лекари, медицински сестри, полицаи и войници в своите кампании за ваксини, адмирал Гувея е Мело заяви, че последователността на посланията е от решаващо значение.

Въпреки това, когато през лятото кампанията премина към по-младите възрастови групи – с по-малко от половината ваксинирани – имаше признаци, че съпротивата се засилва.

Ако се намирате в подводница, казва адмиралът, вие сте на бавен кораб, който се опитва да прихване по-бързи кораби.

„Трябва да се позиционирате и да сте умни“, казва той, „и да се възползвате от възможността, когато тя се появи“.

През юли адмирал Гувея е Мело се възползва от такава възможност.

Протестиращи блокирали входа на ваксинационен център в Лисабон, затова той облякъл бойната си униформа и отишъл там без охрана.

„Преминах през тези луди хора“, казва той. „Започнаха да ми крещят „убиец, убиец“.

Докато телевизионните камери снимали, адмиралът спокойно отстоявал позицията си.

„Казах, че убиецът е вирусът“, спомня си адмирал Гувея е Мело. Истинските убийци, казал той, ще бъдат хората, които живеят така, сякаш сме в 13-и век, без да имат представа от реалността.

„Опитах се да общувам по много верен и честен начин, при всички съмнения и проблеми“, каза той.

Но не всички са приветствали подхода му.

„Ние всъщност нямаме култура на поставяне на въпроси към властите“, казва Лаура Санчес, клинична психоложка, която критикува масовото въвеждане на ваксинация в Португалия като твърде милитаристично и призова от нея да бъдат изключени по-младите хора.

„И начинът, по който той винаги се представяше, в камуфлажни армейски костюми – сякаш води война – заедно с езика, използван от медиите и политиците, допринесе за чувството на страх, което също ни прави по-склонни да се подчиняваме и да не задаваме въпроси“, каза тя.

Въпреки това кампанията за публично информиране, включваща агресивна телевизионна и медийна кампания, бележи стабилен напредък.

„В началото имахме около 40 процента несигурни“, казва адмирал Гувея е Мело. Сега, според социологическите проучвания, той каза, че само 2,2 процента не искат ваксината.

Когато се оттегли от работната група тази седмица, адмиралът заяви, че според него страната е поела по добър път. Но като подводничар той предупреди, че бдителността ще продължи да бъде от съществено значение за спечелването на тази война.

 

Източник

 

Pin It

Прочетете още...

Всичко за продан!

Мирослава Кортенска 05 Сеп, 2009 Hits: 16423
В самия център на София, на „Раковски“ 136,…