От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2022 01 Querdenker 1
Германски каравани на българското Черноморие: „Към нас се обръщат все повече хора, които искат да напуснат [Германия].“
Снимка: Христо Русев /DER SPIEGEL

 

Те са дошли тук, за да останат. Колите им, с регистрационни номера от Северното крайбрежие, Берлин и Бавария, са паркирани навън пред Шато Ахелой на българското Черноморие. Жилищният комплекс в градчето Ахелой се смята за крепост на немскоговорящите антиваксъри и т.нар. „кверденкери“ [свободомислещи] – тази смесица от антиправителствени теоретици на конспирацията, които водят непрекъсната кампания срещу всички мерки, насочени към борба с пандемията.

Охранител бди точно до желязната порта на входа. Онези, които казват, че се интересуват от заселване, са насочвани към Дирк Гелбрехт, мъж от Северна Германия, който през януари миналата година е основал група в [комуникационната апликация] Телеграм, наречена „Германски емигранти в България“. Днес, по-малко от година по-късно, групата му е нараснала до повече от 2500 членове.

Сред онези, които са се преместили в замъка, Гелбрехт е гласът на авторитета. Здравият мъж с черна качулка още от самото начало дава да се разбере презрението му към журналистите, като посочва, че няма нужда от необявени посещения от пресата. „За вас всички ние сме просто смешници, с шутовски шапки“ – нарежда Гелбрехт. „Вие просто искате да ни натикате в ъгъла и да ни изправите до стената“.

Вярно ли е, че германци и австрийци се озовават тук в опит да избегнат строгите мерки срещу короната у дома? „Ние сме частна общност, съставена от няколко поколения“, отговаря неясно Гелбрехт. „Сред членовете има бедни пенсионери като моите родители.“ В момента в Шато Ахелой живеят около 60 емигранти, казва той и добавя, че скоро се очаква броят им да нарасне до 100. „Към нас се обръщат все повече хора, които искат да напуснат [Германия].“


Small Ad GF 1

„Идиотизмът на C-19“

Гелбрехт мълчи, когато го питат дали лично той приема коронавируса сериозно, дали се е ваксинирал. Но един поглед към чат групата в Telegram дава някои отговори. Гелбрехт се оплаква в групата от германския „идиотизъм на C-19“ – като „C“ означава COVID – и изисква отговорните лица в страната да бъдат предадени на Международния съд. „Нечестната и лицемерна политическа и медийна система в Германия трябва да бъде унищожена“, пише той.

Преди да се стигне до това, имаме друг въпрос: Описва ли се неофициалният шеф на замъка като кверденкер? Терминът, който преди COVID в Германия беше запазен за онези, които мислят извън рамките на закона, „е загубил първоначалното си значение“, казва Гелбрехт. „Истински кверденкери са били хора като Алберт Айнщайн или Стивън Хокинг.“ Той гледа на себе си преди всичко като на спасител на отчаяните. „Много германци са все по-загрижени, че ще бъдат изключени, ако не се ваксинират, че вече няма да могат да участват в обществото и че ще бъдат принудени да ваксинират децата си.“

В момента в Германия жителите трябва да покажат доказателство за ваксинация или скорошно възстановяване от коронавирус, за да пазаруват в много магазини или да участват в много аспекти на обществения живот, като например да прекарват време на закрито в ресторанти или барове.

 

Rund 5000 Impfgegner demonstrieren am Sonntag 19.12.2021 in Saarbrucken gegen die Coronaregeln der Bundesregierung. Der Demonstzrationzug geht vom Landwehrplatz durch die Innenstadt zur Congresshalle. Die Demo wird von starken Polizeikraften begleit
Антиваксърска демонстрация в Саарбрюкен на 19 декември
Снимка: BeckerBredel /IMAGO

 

Намирайки се извън полезрението на широката общественост, група корона-скептици, заинтересовани да напуснат Германия, е обединила усилията си в приложението за съобщения Telegram. И значителна част от тях са се насочили към България, най-бедната държава от ЕС. Купуват се или се наемат имоти, като ясно се вижда, че предпочитанията са към черноморското крайбрежие между Бургас и Варна. Мечтата: живот в страна, в която не се налага да се слагат „подбрадници“ или „филтърни торбички“ върху носа и устата, където неваксинираните все още могат да получават обслужване в ресторантите и където децата могат да бъдат изпращани на „групи за свободно обучение“ на плажа.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Много от онези, които вече са избягали в България или планират да го направят, са жени. Сред тях е и управителката на ферма в Райнланд, „свободна от животинско страдание“, която е обезпокоена от българските разпоредби, отнасящи се до отглеждането на крави, овце и прасета. Има и самопровъзгласили се „лъвски майки“, които искат да доведат децата си на сигурно място в България и за тази цел създават „села на новото време“. В повечето случаи обаче това е сбор от хора с доста екзотични професионални призвания: От „онлайн акушерка“ до „експерт по дълбока релаксация“, от „треньор за хора с разбит живот“ до експерт по „придружаване при скръб, раждане и бременност“ – предлагат се доста видове немска експертиза, от която никой в България няма нужда.

Новопристигналите са привлечени преди всичко от температурите, които в началото на декември все още се движат около 20 градуса на сянка, в комбинация с достъпните цени. И не се възпират от ужасяващата статистика за короната, която България е натрупала. Страната има най-високия процент на смъртност от COVID-19 – над 4000 на милион жители – от всички страни в Европейския съюз. Почти една десета от населението вече е заразено, а процентът на ваксинираните, въпреки всички предупреждения, отправени от правителството, е едва около 30 процента. В Ахелой, непривлекателен крайпътен град, който по време на комунизма е живеел от туристически отстъпки, един местен жител казва: „По исторически причини не вярваме на всичко, което идва от правителството“.

Бягство от диктатура

Германците, настанени в своята крепост с басейн и тенис кортове в края на града, намират българския скептицизъм за освежаващ. Инес, неваксинирана възрастна жена от берлинския квартал Лихтенберг, е стигнала до Ахелой през Варшава и София. Тя описва заминаването си така, сякаш е било бягство от диктатура. „Просто не можех повече да понасям мерките, които се прилагаха там“.

Сега тя живее в малък апартамент, за който плаща 232 евро на месец. Всеки вторник тя се присъединява за закуска към други германци в хотел „Прованс“, където чува новини и фалшиви новини от дома си. „В Германия скоро ще бъдат затворени пътищата и магистралите, за да не може никой да пътува незабелязано от една държава в друга“, твърди тя с прямо лице – преди да излезе на разходка по плажа.

Друга германска емигрантка на име Урсулина е избрала целевата си страна главно въз основа на това, че според нея „там е най-лесно да останеш под радара – и това прави една страна с толкова ниска гъстота на населението и доста ‚мързеливи чиновници‘ силно привлекателна“. Все пак „и тук се прилага ‚Голямото пренастройване‘.“ Терминът „Голямото пренастройване“ се отнася до инициативата на Глобалния икономически форум от юни 2020 г. за преориентиране на капитализма. В средите на „истината за короната“ изразът се използва като обозначение на огромен конспиративен мит, според който световният финансов елит се стреми да използва пандемията, за да установи нов, про-корпоративен световен ред.

За хора като Урсулина зад всичко се крие грандиозен план и тя нарича пандемията „пЛандемия“, като твърди, че водеща роля в нея има фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Фондацията Гейтс отдавна проучва опасностите от евентуална пандемия и още през октомври 2019 г. осигури финансиране за събитие, организирано от Центъра за здравна сигурност „Джон Хопкинс“ и Глобалния икономически форум, по време на което беше симулирана „фиктивна пандемия от коронавирус“.

„Не знам дали зад всичко това стои глобален план, но едно е сигурно: Животът в Германия беше по-свободен“, казва шефът на Замъка Гелбрехт, преди да си поръча кафе с „масло“ в ресторант на брега на морето – поръчка, която предизвиква дискретна усмивка от страна на сервитьора. Всъщност той има предвид „мляко“, разбира се. Българският език на Гелбрехт все още е в процес на усвояване, както и плановете му за бъдещето. Заедно със Станко Гюров, който е собственик на жилищния комплекс, той планира да създаде няколко магазина, допълнителен басейн и бирена градина за новодошлите. „Станко направо не може да повярва на късмета си“, казва Гелбрехт. „Досега той разчиташе на четиримесечния висок сезон и това беше всичко. Сега има гости през цялата година благодарение на емигрантите.“

 

2022 01 Querdenker 3
Ваканционният апартаментен комплекс Château Aheloy
Снимка: Христо Русев /DER SPIEGEL

 

Определено е вярно, че животът по време на пандемията е много по-спокоен в България. Пазаруващите наистина трябва да носят маски в супермаркета Lidl, където новодошлите могат да си купят нещо „вкус от у дома“ под формата на шварцвалдска шунка или немска бира. Но в по-малките магазини и ресторанти правилата до голяма степен се пренебрегват, което германските емигранти отбелязват като поне малко възвърната свобода. „Никакво социално дистанциране, никакви забрани или комендантски часове“, радва се жена от Райнланд, която съобщава още една добра новина. В София тя е открила „безглутенови органични бисквити и веган барове“.

Свобода и демокрация

Светослав Тодоров, млад лекар в университетската болница в Бургас, казва, че му е трудно да разбере поведението на имигрантите от Германия. „То е почти престъпно, защото те са безотговорни не само по отношение на себе си, но и към другите“. Цели 108 легла, разположени на три, покрити със зелен линолеум етажа, са запазени за пациентите от COVID-19 в болницата на Тодоров – заедно с изключително тежките случаи, които попадат в интензивното отделение в друго крило на сградата. Пациенти от всички възрасти, полуголи и увити в памперси, са включени към дихателните апарати там.

Ако можеха да видят страданията на тези хора с екстремни симптоми, как биха реагирали пристигащите немскоговорящи емигранти? Хора като Емануел, който си е купил място в Ахелой на „изгодна цена“ и който няма търпение да напусне „Абсурдистан“ (Германия) и да се отправи към Балканите? Жени като Николà, учителка, която е разочарована от мерките за ограничаване на короната, въведени от бившата германска канцлерка Ангела Меркел (която тя нарича „фрау Феркел“ [госпожа прасенце]), и която търси ново предизвикателство на изток? А какво има да каже за всичко това Армин Елбс, човек, който доскоро е бил един от най-изявените кверденкьори в Австрия и който сега живее в България?

Елбс, едър мъж с козя брадичка и магистърска степен по здравни науки, е участвал активно в организирането на демонстрации срещу мерките срещу коронавируса в Австрия и Германия през лятото на 2020 г. По време на изява в парк във Виена той е обвинил правителството на тогавашния канцлер Себастиан Курц, че е тръгнало по „пътя на незаконния терор и създаването на лагери“. Елбс се е появявал и на събрания в Щутгарт и Равенсбург, където е обявил подкрепата си за „свободата и демокрацията“.

Откакто е пристигнал в България обаче, Елбс мълчи. Той не е отговорил на няколко запитвания от DER SPIEGEL. Разказал на свой познат, че първоначално обмислял да емигрира в Еквадор, но в крайна сметка избрал България, защото видял в изключително ниския процент на ваксиниране доказателство за непокорно население.

Твърди се, че Елбс се е преместил от Шато Ахелой в по-селско място, където очевидно е живял и друг австриец – бизнесмен на име Грегор М., за когото се съобщава, че е бил арестуван преди няколко седмици и депортиран в родината си. Той и други лица са разследвани от Прокуратурата по икономически въпроси и корупция за „утежнена измама“, свързана с криптовалути. Презумпцията за невинност, разбира се, важи.

По същия начин е някак пасващо, че недалеч от Ахелой живее германец, който рекламира живота в България на своя сайт за емиграция, като изтъква данъчните ѝ предимства и претенции: „Тук спокойно можете да притежавате стилна вила, да карате своето Порше и да управлявате малка фирма“. Бившият студент по теология предлага консултантски пакет за 2499 евро, придружен от „страхотна“ пътна карта за професионален успех.

Много от тези хора са доста наивни и пристигат в България без достатъчно финансови гаранции, казва Дирк Гелбрехт обратно в замъка. Това ги прави лесна плячка на обещанията за получаване на „пасивни доходи“ без много усилия. В чат групите на емигрантите има предложения за неща като интензивен курс на обучение по блокчейн технология [крипотвалута] на стойност 3000 евро с „подход без глупости“.

На два часа северно от Шато Ахелой, в покрайнините на пристанищния град Варна, се е появил втори бастион на немскоговорящите емигранти. Пред крайбрежния комплекс „Саут Бей“ са паркирани множество автомобили с немски регистрационни номера. Комплексът има 16 входа, всеки от които води до 10 етажа с апартаменти, всички заобикалящи огромен плувен басейн. Сега, в разгара на зимата, там е предимно тихо.

Само в социалните мрежи, където новодошлите са активни, може да се открие денонощна активност. Лени, която казва, че е турско-българка с няколкогодишен опит като начална учителка в Потсдам, е в центъра на варненската общност. Всички, които искат да се установят в чуждата страна, идват първо при нея.

Търсенето на „истински коледни елхи“

Лени отказва лична среща, но отговаря на запитванията в писмен вид. Тя не иска да има нищо общо с журналистите, които според нея са „отчасти отговорни“ за това, че заблуждават милиони хора като глупави овце, защото те имат „сляпа вяра в медиите“ – жертви на съвършено промиване на мозъци, които „вече не могат да правят разлика между собствените си мисли и тези на другите“. Тонът на Лени е съчувствен, когато тя мисли за онези германци, които са били ваксинирани. „Те не усещат бодливата тел, която минава през главите им, докато им се поставят една след друга тестови инжекции“.

Жената от комплекса „Саут Бей“ преподава на децата на емигрантите на плажа, доколкото времето го позволява: четене, писане и математика с помощта на пръчки на пясъка. По-късно учебната програма предлага плетене на една кука и печене на хляб. Посланието на Лени към онези, които все още не са взели решение в Германия, е просто: „Как можете да издържите там? И защо? По време на война хората винаги са бягали. Заведете децата си на безопасно място!“ В България можете да живеете, „без да ви правят забележки надзирателите на блокове или да срещате хора, които се гордеят, че са ваксинирани“.

Животът на Черно море, разбира се, има и някои недостатъци. На един жител му липсват „истинските коледни елхи“, а друг се оплаква, че трудно намира подходящите съставки за коледните си сладкиши. И когато Марио Баумгартен, който държи ресторант над Варна, предлага поредното меню с немски специалитети („точно както го прави майка ти!“) за гостите, които искат да се хранят „без контрол, гарантирано!“, той трябва да обяви, че това е частно събитие, за да заобиколи българските мерки срещу коронавируса, които изискват неваксинираните да се хранят у дома.

Немскоговорящите обаче си помагат взаимно. Единият дава препоръки за лекар, който е скептично настроен към ваксинацията. Друг знае за пицария, в която сервитьорите предупреждават неваксинираните гости преди полицейски набези. Трети препоръчва „ресторанти, барове, термални извори и сауни“, които остават отворени за всички. Защо? Защото „принадлежат на различни мафиотски структури или политици, които не искат да видят бизнеса си разрушен“.

„Най-общо казано, нещата тук, в България, са почти сигурно по-спокойни“, а доказателство за ваксинация почти никога не се иска, признава Недялко Неделчев, почетен консул на Германия, в офиса си във Варна. „Но за първи път чувам, че има толкова много германци, които са избягали тук заради корона. Те вероятно идват при мен само ако нещо се е случило“.

Досега тези, които са емигрирали в България, са останали до голяма степен под радара. Но ако наскоро положилото клетва правителство в София затегне мерките в борбата с коронавируса, настроението по Черноморието може бързо да се промени. Статистиката от 2020 г. разказва за многобройни неуспешни опити да се започне нов живот в чужбина. Но броят на емигрантите в България все още е с около 50 процента по-голям от броя на разкаялите се завръщащи се.

 

Източник

 

Pin It

Прочетете още...

Идеята за Европа

Джордж Стайнър 05 Апр, 2017 Hits: 11631
Гръмоотводът трябва да бъде заземен. Дори…

Чужденецът

Лорън Колинс 08 Мар, 2013 Hits: 10298
Първият път, когато във Франция се чу за…