От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

Librev Yearbook 2013 1 cover thmb

Страници:

Налични формати:

Дата на издаване: 

 

1789

PDF, EPUB, MOBI

01-08-2014

 

Download

icon-pdf icon-epub icon-kindle

Анотация

В тази част от пълното издание на „Либерален преглед“ ще намерите всички статии, публикувани в списанието за времето от януари до април 2013 г.

Като особени акценти на този том бих посочил „Българското национално движение – един нов поглед“ на известния белгийски българист Раймонд Детрез (стр. 15), краткият разказ „Рязан“ от Марин Дамянов (стр. 306), „Европа и турците: цивилизацията на Османската империя“ на американския турколог Бърнард Луис (стр. 331), както и голямата, изключително важна студия на професор Мария Тодорова „Курсът и дискурсите на българския национализъм“ (стр. 564).

За авторите

Да се представят всички автори от едно (почти) енциклопедично издание е, разбира се, невъзможно. И все пак, за да не пропускам това толкова важно място в представянето на тези томове, при всеки от тях ще представям по един специално подбран автор (търсете неговите/нейните текстове и няма да останете разочаровани).

И така...

Maria N Todorova

Мария Тодорова е българска и американска историчка, специалистка по историята на Балканския полуостров. Главната ѝ научна работа, „Imagining the Balkans“ се радва на широка известност по цял свят. Счита се, че Тодорова е авторка на понятието „балканизъм“ като исторически обусловен културен феномен.

Откъс

 

Pin It

Прочетете още...