От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

Librev Yearbook 2012 2 cover thmb

Страници:

Налични формати:

Дата на издаване: 

 

1658

PDF, EPUB, MOBI

25-07-2014

 

Download

icon-pdf icon-epub icon-kindle

Анотация

В тази част от пълното издание на „Либерален преглед“ ще намерите всички статии, публикувани в списанието за времето от май до август 2012 г.

Като водещ текст за този том от поредицата бих посочил (вече класическото) есе „От дома на мъртвите: изследване на модерната европейска памет“ от Тони Джуд (стр. 15). Младият, но вече световноизвестен американски есеист и романист от доминкански произход Жуно Диас е представен с есето „Апокалипсис, или Какво ни разкриват катастрофите“ (стр. 49). Безспорно внимание заслужава представянето на „‚Спасение‘ и падение“ от Румен Аврамов (стр. 318), а също и „Музеят на Орхан Памук“ на Елиф Батюман (стр. 408), „‚Турците със сила, гърците с книга‘. Митът за двойното робство“ от Раймонд Детрез (стр. 454), както и забележителното есе на Джордж Оруел „Лир, Толстой и шутът“ (стр. 774).

За авторите

Да се представят всички автори от едно (почти) енциклопедично издание е, разбира се, невъзможно. И все пак, за да не пропускам това толкова важно място в представянето на тези томове, при всеки от тях ще представям по един специално подбран автор (търсете неговите/нейните текстове и няма да останете разочаровани).

И така...

george orwell

Джордж Оруел е един от най-уважаваните английски есеисти на 20 век, талантлив и опитен романист. Работите му са пропити с интелигентност, дълбока загриженост за социалната несправедливост, силна опозиция на тоталитаризма, страст към чистота на езика и вяра в демократичния социализъм. Най-популярен е с двата си романа, написани към края на краткия му живот: „Фермата на животните" и „1984".

Откъс

 

 

Pin It

Прочетете още...