От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

Librev Yearbook 2007 cover thmb

Страници:

Налични формати:

Дата на издаване: 

 

776

PDF, EPUB, MOBI

31-05-2014

 

Download

icon-pdf icon-epub icon-kindle

Анотация

В тази част от пълното издание на „Либерален преглед“ ще намерите всички статии, публикувани в списанието през 2007 г.

Началната година от излизането на списанието е, разбира се, скромна, но в нея вече са заложени всички елементи, по които днешните му читатели го отличават и заради които го ценят – интелектуална острота, отвореност към света и непрестанно търсене на все нови, непознати аспекти и теми от живота у нас и по света. В частност: „Очакване на свободата и бягство от нея“ на Адам Михник (стр. 40) задава темата за неспособността ни да живеем със свободата, за която уж бяхме тъй стръвно мечтали в по-ранните си години, „На върха“ от Георг Блуме (стр. 55) ни среща с гиганта Китай, когото всички продължаваме да откриваме, волю или неволю, докато „Ислямът в Европа“ на Тимъти Гартън Аш (стр. 85) поставя пръст върху пословичната рана, с която днес вече се гордеят комай не само Балканите, но и цяла Европа. „Щази в нашите сърца“ от същия автор (стр. 279) въвежда друга тема, която ще продължава да присъства в списанието (и животите ни) буквално до сегашния момент: онази за сътрудниците и Сътрудничеството, а „Жегата като въплъщение на българското“ от издателя на списанието (стр. 432) ще ни представи един поглед към България, който изглежда едновременно и познат до болка, и чужд до непоносимост…

За авторите

Да се представят всички автори от едно (почти) енциклопедично издание е, разбира се, невъзможно. И все пак, за да не пропускам това толкова важно място в представянето на тези томове, при всеки от тях ще представям по един специално подбран автор (търсете неговите/нейните текстове и няма да останете разочаровани).

И така...

GartonAsh

Тимъти Гартън Аш (род. 1955) е британски историк и автор на осем книги по „история на настоящето“, проследяващи развитието на Европа през последния четвърт век. Той е професор по европейски студии в Оксфордския университет и старши сътрудник към института Хувър в Станфордския университет. Негови есета се появяват редовно в New York Review of Books.

Откъс

 

 

Pin It

Прочетете още...