Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2022 03 UKR Chechens
Членове на батальона „Шейх Мансур“ с жълтите ленти на украинските сили. Командирът на батальона, Муслим Чеберлоевски, е в центъра.

 

Чеченците, които вдигат оръжие за Украйна: „Имаме само един враг – това е Русия“:

Докато човекът на Путин в Чечня, Рамзан Кадиров, привлича вниманието с бомбастичната си подкрепа за руската инвазия в Украйна, други чеченци отново вдигат оръжие срещу Русия.

На 25 февруари, ден след като Русия започна инвазията си в Украйна, чеченският ръководител Рамзан Кадиров събра над 10 000 членове на руските сили за сигурност в центъра на Грозни, за да демонстрира сила.

„Събрахме се, за да защитим нашата държава и нашия народ. Правим го, за да покажем, че ще подкрепим всяко решение на главнокомандващия [Владимир Путин]. Няма да ви разочароваме. Ще изпълним всяка заповед“, заяви Кадиров пред държавната телевизия.

На следващия ден Кадиров обяви в Телеграм, че във войната участват елементи на руската Национална гвардия (Росгвардия) от Чечения.


Small Ad GF 1

„Официално заявявам, че именно чеченските бойци, които служат по пътя на първия президент на Чеченската република, Герой на Русия, Ахмат-Хаджи Кадиров [бащата на Рамзан Кадиров], ще преминат през най-горещите точки в Украйна“, каза той.

За Ахмед Гисаев, чеченски активист за правата на човека в изгнание, който понастоящем живее в Норвегия, използването на чеченски войници не е от военно значение, а по-скоро е инструмент за пропаганда.

„По време на двете руско-чеченски войни чеченците си осигуриха репутацията на смели и отчаяни бойци, която пропагандистите на Путин използват, за да унищожат морала на украинците, като насила изпращат в Украйна чеченски войници от Росгвардия“.

Гисаев посочва също, че говоренето за „кадировци“ (термин, с който се обозначават силите за сигурност под командването на Рамзан Кадиров) в Украйна е подвеждащо.

За разлика от тях чеченците, които се сражават за Русия в Украйна, са идентифицирани като членове на руската Национална гвардия – паравоенни сили за вътрешна сигурност, които са на пряко подчинение на президента Путин.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Така наречените „кадировци“, върху които е съсредоточено цялото внимание, нямат никакъв боен опит – те са просто бляскави и добре поддържани полицаи, които ходят с ботуши „Прада“ и при никакви обстоятелства няма да се съгласят да си изцапат ботушите в калта край Киев – казва той.

„Истинските чеченци защитават Украйна“

Всъщност много от тези, които са помогнали за създаване на репутацията на чеченците по време на първата (1994-1996 г.) и втората (1999-2009 г.) чеченска война, сега се борят не за, а срещу Русия в Украйна.

От 2014 г. насам два чеченски доброволчески батальона се сражават срещу подкрепяните от Русия сепаратисти и редовните руски сили в Донбас – батальоните „Шейх Мансур“ и „Джохар Дудаев“. Повечето от техните бойци избягаха от Русия след падането на Чеченската република Ичкерия – де факто независимото правителство, което контролираше Чечения между двете войни.

След нахлуването групировките разпространиха множество аудио- и видеосъобщения и постове в социалните мрежи, в които обещават подкрепа за борбата на украинците.

На 27 февруари Адам Осмаев, командир на батальона „Джохар Дудаев“, обеща да помогне на Украйна да победи.

„Искам да кажа на украинците, че истинските чеченци днес защитават Украйна“, заяви Осмаев. „Ние сме се борили и ще продължим да се борим за Украйна до самия край“.

„Победата ще бъде с нас, с Божията помощ. Ще празнуваме победата в Москва, в Чечня, в Крим и в Севастопол.“

В друго обръщение от 28 февруари Осмаев призовава чеченците, които се бият в състава на руската Национална гвардия, да преминат на негова страна.

„Защото целият цивилизован свят помага на Украйна. Затова и аз ги призовавам да преминат на страната на Украйна. Тук, дори сред командния състав, генералите, има хора от чеченска националност, те ще се погрижат за вас. Също така призовавам всички роднини и приятели на тези хора да отведат децата си оттук възможно най-скоро“.

„Като цяло е немислимо чеченците, които няколко пъти са били подлагани на геноцид от страна на Русия, днес да се бият на страната на Русия – това е недопустимо от всякаква, религиозна или каквато и да е гледна точка“, каза той.

И техният брой може би нараства. На 26 февруари Ахмед Закаев, който е бил заместник министър-председател в правителството на Ичкерия, преди да оглави правителството в изгнание за няколко години, заяви, че чеченци от цяла Европа са готови да отидат да се бият за Украйна.

„Към членовете на Държавния комитет за деокупация на Ичкерия се обърнаха чеченци от няколко европейски страни, които искат да отидат да се бият за свободата на украинския народ“, каза той.

Говорител на Асамблеята на чеченците в Европа заяви пред OC Media, че към тях също са се обърнали чеченци, желаещи да се бият за Украйна. За съжаление, ние не се занимаваме с военни въпроси – казаха те и добавиха, че са събрали хуманитарна и финансова помощ, която да бъде изпратена в страната.

Източник, запознат с въпроса, заяви пред OC Media, че подобни доброволци от Северен Кавказ не се ограничават само с тези от Чечения. „Всички страни от Кавказ, завладени от Русия, сега се сражават тук – било то чеченци, ингуши, дагестанци, осетинци“, казаха те.

„Тяхната родина е окупирана, но те не са сложили оръжие и продължават да се съпротивляват“.

Ахмед Гисаев, който сам е бил служител в Министерството на вътрешните работи на Ичкерия, казва, че мотивацията на чеченците е била ясна.

„Нашата свобода е нарушена от Руската федерация и престъпното руско ръководство“, казва Гисаев. „Те се бият, защото чеченците продължават войната срещу руските си окупатори, а ние имаме само един враг – това е Русия. В Чечня, в Украйна – врагът е Русия“.

„Няма голяма разлика [в борбата] в Чечня или в Украйна“.

„Всичко в Украйна е déjà vu за нас“

Поради силно авторитарното управление в Чечения след чеченските войни, дори повече, отколкото в други региони на Русия, измерването на общественото мнение е почти невъзможно.

Въпреки това отговорите в интернет на чеченците, участващи във войната, са почти единодушни.

Каналите в Телеграм, групите в социалните мрежи и дори коментарите под статии и видеоклипове, създадени от държавната телевизия в Грозни, са пълни с послания на гордост от чеченците, които се сражават за Украйна.

Дори дъщерята на Рамзан Кадиров, Айшат Кадирова, се обяви против войната.

„Приятели, никой не е щастлив от тази война. Нека запазим човешкото си лице в такъв труден момент“, написа тя в профила си в Instagram.

По същия начин широко се осъждат чеченците, които се сражават на страната на Русия.

Общественото мнение е толкова силно, че се разпространяват редица съобщения от майки на чеченски членове на руската национална гвардия, в които те се опитват да оправдаят действията на синовете си, като твърдят, че те не са имали друг избор, освен да се присъединят, за да изхранват семействата си.

Общата тема на много от посланията в интернет, а и на чеченците, които се сражават за Украйна, е гневът, че чеченците се свързват с действията на Русия.

„Ние [Чечня] не сме замесени в това. Не бива да бъдем свързвани с това“, заяви говорителят на Асамблеята на чеченците в Европа.

„Тази [война] е против всички морални принципи, против нашата религия – исляма, против нашите обичаи и против нашите добросъседски отношения с украинците, които винаги са били добри в продължение на десетилетия“.

„И в СССР, и след това имахме солидарност между народите, които живееха в този затвор на народите, в тази империя. И всеки от нас премина през геноцид, глад и изселване.

„Всичко, което виждаме в Украйна, за нас е déjà vu. Два пъти преживяхме въвеждането на войски и бомбардировките“, каза говорителят.

В отговор на подкрепата на Кадиров за войната Ахмед Гисаев заяви, че Кадиров „не е изборът на чеченския народ“.

„Той е продукт на руската окупация на Чечня и инструмент на окупацията, наложен със сила под прикритието на 150 000 войници. Чеченският народ нямаше избор. Той беше насаден с щиковете на руските войници“, казва той.

На 2 март в социалните мрежи беше широко разпространен призив на чеченски боец от батальона „Шейх Мансур“.

„Кълна ви се в името на Бога, че поне 90% от населението на Чечня подкрепя с цялото си сърце и душа украинския народ, който е подложен на същия геноцид като моя народ“, каза той.

Както всички хора по света, и аз чувам фразата, че Чечения, заедно с Русия и Беларус, е нападнала Украйна и се опитва да я окупира – каза той.

„Преди всичко искам да задам въпрос на всички хора на земята: кой народ в историята на човечеството е загубил почти половината от цялото си население в борбата за своята свобода и независимост? Аз ще ви отговоря на този въпрос – това е моят народ, чеченският народ“.

 

Източник

 

Pin It

Прочетете още...

Какво ново?

Зоя Маринчева 14 Мар, 2009 Hits: 16581
В американското общество кредитните карти и…