От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2021 11 Covid 4 Wave

 

РИМ – С понижаването на температурите и рязкото увеличаване на коронавирусните инфекции в Европа някои държави въвеждат все по-целенасочени ограничения срещу неваксинираните, които предизвикват поредната вълна от зарази и излагат на риск икономическото възстановяване, общественото здраве и евентуалното връщане към предпандемичните свободи.

В понеделник Австрия постави нова мярка за подобни мерки на Запад. Изправено пред 134-процентно увеличение на случаите през последните две седмици, австрийското правителство предприе строги мерки срещу неваксинираното население над 12-годишна възраст, като ограничи придвижването му до пътувания за работа, училище, закупуване на хранителни продукти и медицински грижи.

„Нашата задача като федерално правителство е да защитим хората в Австрия“, заяви канцлерът Александър Шаленберг на пресконференция в неделя. „Ние изпълняваме тази отговорност.“

Стъпката на Австрия се вписва в модела на правителствата в цяла Европа, които приемат правила, за да затруднят живота на неваксинираните, с цел да мотивират хората да се ваксинират. Взети заедно, мерките са мрачен и ясен знак, че един вирус, който макар и за кратко изглеждаше като част от миналото, все още е много важна част от европейското настояще и бъдеще.

Наскоро Световната здравна организация предупреди, че Европа отново е епицентърът на пандемията и че половин милион души на континента може да умрат от Ковид през следващите няколко месеца. През първата седмица на ноември Европа отчита 10% увеличение на смъртните случаи и 7% увеличение на новите инфекции в сравнение с предходната седмица.


Small Ad GF 1

Хоспитализациите и смъртните случаи са предимно в Източна Европа, но новата вълна застрашава икономическото възстановяване и коледните ваканции на целия континент. Връщането към нормалния живот, обусловено от успеха на кампаниите за ваксиниране, беше все по-застрашено от неваксинираните, които дават на вируса пространство за действие.

Ето защо правителствата в цяла Европа предприеха допълнителна стъпка, като изрично посочиха неваксинираните. Новите правила в Австрия са равносилни на „масово намаляване на контактите между ваксинирани и неваксинирани“, казва пред Би Би Си професор Ева Шернхамер от Медицинския университет във Виена.

По подобен начин в Германия, която е обсадена от възобновяващ се вирус, новото правителство заяви, че ще наложи по-строги правила срещу неваксинираните хора, включително задължението да получат отрицателен тест за коронавирус, преди да пътуват с автобуси или влакове. Във Франция бустерните ваксини ще станат задължителни за хората на 65 и повече години, които се надяват да получат здравен пропуск. В Италия пък се изисква ваксинация, скорошно възстановяване от вируса или чести отрицателни проби, за да се работи.

Въпреки това някои европейски лидери смятат, че новата мярка на Австрия е твърде радикална стъпка.

Борис Джонсън, премиерът на Великобритания, която през последните седмици страда от вълна от нови случаи, продължава съпротивата си срещу мандатите за маски и здравните паспорти.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

„Нашите приятели на континента бяха принудени да реагират с различни степени на нови ограничения – от пълни забрани, през забрани за неваксинираните, до ограничения на работното време на предприятията и ограничения на обществените събирания“, заяви г-н Джонсън в понеделник, но удвои подкрепата си за ваксинациите, като заяви, че ще бъдат предлагани подсилващи ваксини на хората над 40-годишна възраст, а втората доза ще бъде достъпна за тези на 16 и 17 години, на които досега е била разрешена една. Той заяви, че се притеснява от „буреносните облаци, които се събират над континента“.

Това важи особено за Източна Европа, където белезите, оставени от десетилетията на дезинформация по времето на комунизма, изглежда са се отворили и са разпространили скептицизъм по отношение на медицинската експертиза. Румъния, която е на второ място в Европа по най-нисък процент на ваксиниране, наскоро отчете най-високия в света процент на смъртност на глава от населението от Ковид-19. В България болниците са наводнени.

Миналия месец малката балтийска държава Латвия, където съпротивата срещу ваксинацията е голяма, особено сред етническото руско население, реагира на епидемията с пълно затваряне на помещения. Русия и Украйна, в които процентът на ваксинираните е под 50%, също въведоха широкообхватни ограничения.

Инфекциите избухнаха и зад граница в Западна Европа.

В Германия, където броят на случаите се увеличи главоломно, отчасти поради бавното въвеждане на бустерни ваксини, длъжностните лица се надяваха, че таксуването на хората за тестове на секрет ще ги мотивира да се ваксинират. Но те отново ще се опитат да следят по-отблизо вируса, като предоставят безплатни тестове за коронавирус на всички възрастни в страната. Правителството предложи тези тестове да се изискват за достъп до събития и определени места, дори и за ваксинираните.

През уикенда трите партии, които се присъединиха към следващата управляваща коалиция в Германия, се споразумяха да въведат по-строги правила срещу неваксинираните хора, включително задължението да получат отрицателен тест за коронавирус, преди да пътуват с автобуси или влакове, тъй като процентът на заразяване достига нови върхове.

Някои германски провинции въвеждат по-строги изисквания за маски и изискват ваксинация вместо отрицателни тестове за влизане в заведения.

Инфекциите избухнаха и в Северна Италия, на границата с Австрия и Словения. Италия, в която процентът на ваксинираните лица над 12 години е над 80%, вече е въвела едни от най-строгите ограничения в Европа чрез здравен пропуск, който изисква ваксинация или постоянни тестове за работа на служителите.

През последните дни италианското правителство обяви, че такситата могат да превозват само двама души, освен ако те не са членове на семейство, и разреши на здравните власти или на железопътната полиция да спират влакове, ако пътниците имат симптоми, които могат да бъдат свързани с коронавируса.

„Притеснен съм от увеличаването на инфекциите преди Коледа“, заяви Луиджи Ди Майо, министър на външните работи на Италия, на конференция в неделя, като добави, че строгостта на здравния пропуск има за цел да запази бизнеса отворен и че страната ще направи всичко необходимо, за да остане отворена.

„Погледнете другите европейски държави“, добави г-н Ди Майо, „които имат по-ниско ниво на ваксинация от нас, те въвеждат редица мерки, които са много по-рестриктивни от нашите.“

Този месец Гърция въведе правила, според които неваксинираните хора трябва да представят отрицателен бърз или PCR тест, за да получат достъп до обществени услуги, банки, магазини и фризьорски салони. Те трябва да направят същото, за да влязат в кафенета и ресторанти, което предизвика 24-часова стачка, планирана за вторник, в знак на протест срещу новите мерки. Гръцките власти заявиха, че обмислят и допълнителни мерки срещу неваксинираните.

Франция обяви, че в началните училища отново ще се изискват маски и че ще затегне ограниченията пред лицето на нарастващия брой случаи, като броят на ежедневно новозаразените вече се е увеличил повече от два пъти от началото на октомври – от около 4000 на над 8000.

От 15 декември хората над 65-годишна възраст ще трябва да си направят бустерни инжекции, за да запазят правото си на здравен пропуск, който им позволява да влизат в ресторанти, музеи и влакове на дълги разстояния.

Държавите, които успяха да ваксинират голям процент от населението си, вместо това облекчиха ограниченията. Португалия, която е ваксинирала близо 90% от населението си, на 1 октомври намали изискването за здравен пропуск и отмени почти всички ограничения за коронавируса. Испания, в която процентът на ваксинираните е 80%, не изисква здравен паспорт.

Но изглежда, че тенденцията е към затягане с наближаването на зимата и разпространението на вируса.

Очаква се във вторник дори северният баски регион на Испания да обяви ограничения за провеждане на събирания в градовете с високи нива на заразяване. Австрийският канцлер даде да се разбере, че единственият изход за Европа от пандемията и от забраните е ваксинацията.

„Моята цел е много ясна – да накарам неваксинираните да се ваксинират, а не да блокирам ваксинираните“, заяви г-н Шаленберг пред австрийското радио Ö1, според Асошиейтед прес. „В дългосрочен план изходът от този омагьосан кръг, в който се намираме – а това е омагьосан кръг, ние се препъваме от вълна на вълна, и това не може да продължава до безкрайност – е само ваксинацията.“

 

Източник

 

Pin It

Прочетете още...

Двете Европи

Франсис Фукуяма 20 Юли, 2012 Hits: 24202
Напоследък се говори много за две Европи,…

Какво е Украйна?

Джонатан Лител 08 Сеп, 2022 Hits: 3816
Ако има нещо, което фундаментално отличава…

Ислямът в Европа

Тимъти Гартън Аш 27 Апр, 2007 Hits: 50739
По-рано тази година посетих известната…