От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2021 11 Germany Corona

 

Мнозина в Германия смятаха, че най-лошото от пандемията е останало зад гърба им. Но сега страната е връхлетяна от четвъртата вълна – подхранвана от милиони хора, които отказват да се ваксинират, и политически лидери, които са се отказали от ръководството. Според вирусолозите ситуацията е тежка.

 

През последните няколко месеца никой не искаше да го слуша. Смятаха го за мърморко, който разваля доброто настроение. Онзи досаден човек от берлинската университетска болница „Шарите“. Германските политици също старателно пренебрегваха предупрежденията му за трудна четвърта епидемична вълна – за смъртоносна есен на Корона. Но ето, че сме тук. Защото, както се оказва, най-известният германски вирусолог Кристиан Дростен, в съгласие с много свои колеги учени, е бил абсолютно прав.

Страните с високо ниво на ваксинация като Испания и Португалия, казва сега Дростен, „биха могли окончателно да оставят пандемията зад гърба си“ през пролетта. Но в Германия, поради многото хора, които все още отказват да се ваксинират, и поради мудната кампания за подсилващи [трети] ваксини, е „все още на километри разстояние“ от това. „Веднага щом Делта удари с пълна сила, болниците бързо ще бъдат претоварени“, предупреждаваше Дростен.

А в момента Делта удря силно Германия. В четвъртък Институтът „Роберт Кох“ (RKI), германският център за контрол на заболяванията, съобщи за повече от 50 000 нови инфекции. Това е рекорд. Седемдневната заболеваемост се покачи до 249 [на 100 000] в четвъртък, което също е рекорд. RKI съобщава и за 235 смъртни случая от вируса само в четвъртък.

Болниците се препълват с всеки изминал ден, а 2800 пациенти с COVID-19 се намират в интензивните отделения. В отговор Charité отмени всички операции, които не са спешни, и много други клиники в страната направиха същото. Ако тенденцията се запази, много от тях скоро може да се окажат претоварени.


Small Ad GF 1

Тази Федерация на слабоумните гарантира, че Германия е засегната изключително тежко от четвъртата вълна – много по-тежко от много други европейски страни.

Ирационалните политически лидери пък решиха да не се вслушат в предупрежденията на учените. За пореден път те отказаха да се подготвят за настъпващата есен и сега нямат план за това, което обещава да бъде най-опасната фаза на пандемията досега.

Пандемия на слабоумните

Междувременно голяма част от слабоумните хора продължават да пренебрегват опасностите, които крие вирусът, и отказват да се ваксинират. Всъщност нетърпимата ситуация в интензивните отделения в Германия се дължи основно на тази група. В последния си седмичен доклад RKI отбелязва, че 87% от възрастните под 60 години, които получават интензивни грижи поради COVID-19, не са ваксинирани.

„Зимата ще бъде обществено и медицинско предизвикателство за Германия, което е резултат от липсата на подготовка, ясни правила и строгост“, заяви Гералд Хауг, президент на Германската национална академия на науките Леополдина. Необичайно строгият тон на посланието му е оправдан. Не са предприети почти никакви превантивни мерки, сега действащите правила не са особено строги и почти не се спазват.

Фактът, че Германия навлиза в есента почти неподготвена, е един от проблемите. Друг е фактът, че от парламентарните избори през септември страната на практика е без ръководство. Ръководството, което политическите представители на страната демонстрираха – или по-добре казано, не демонстрираха – през последните месеци, граничи със злоупотреба. Почти никой не прави това, което би трябвало да прави в условията на криза като тази. Ангела Меркел вече не дава насоки. Нейният вероятен наследник, Олаф Шолц, все още не е встъпил в длъжност. И още по-лошо, следващата коалиция по всяка вероятност ще включва Свободните демократи (СвДП) – партия, която, когато става въпрос за мерки за контрол на коронавируса, е много по-фокусирана върху онова, което не иска, отколкото върху това, което е необходимо.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Резултатът от всичко това е, че федералните политици в Германия прехвърлят отговорността върху провинциите. И те отново правят това, което са правили винаги: всяка провинция предлага своя собствена стратегия. Няма координация. Колективна небрежност.

Последиците са сериозни. Докато повече от половината от населението на Израел е получило трета доза ваксина, в Германия този процент е едва 4 на сто. Въпреки факта, че от известно време е известно, че защитата от първите дози започва да отслабва след няколко месеца.

Още през лятото имунолози и вирусолози дадоха на германското правителство ясно да се разбере, че всички възрастни хора в страната и тези с компрометирана имунна система трябва да получат бустер, който може да увеличи защитата от вируса до 20 пъти. Министерството на здравеопазването, под ръководството на Йенс Шпан, изчисли, че до края на октомври могат да бъдат обхванати до 11 милиона души. Сега е ноември, а малко над 3 млн. души са получили бустерните си инжекции. Как точно отиващият си ръководител на канцеларията Хелге Браун възнамерява да постигне самопровъзгласената цел от 20 милиона бустерни ваксини до края на годината, си остава негова тайна. Подготовката за кампанията страда вече седмици наред от хаотични споразумения и противоречиви изявления.

И именно самият министър на здравеопазването Шпан беше източникът на голяма част от объркването. След като първоначално той – в съгласие с RKI – препоръчваше поставянето на бустерни инжекции след шест месеца за възрастните хора, хората със слаба имунна система и медицинския персонал, преди две седмици внезапно промени подхода си. Той направи това в отговор на дискусия с израелския си колега, който от известно време проповядва поставянето на бустерни ваксини. Вече има индикации, че бустерните ваксини не само помагат на рисковите пациенти, но и могат да доведат до по-ниска степен на предаване на вируса, като по този начин прекъснат нови вериги на заразяване.

Затова и Шпан изведнъж препоръча на всички да си направят бустерна инжекция.

Последствията са огромно объркване в медицинските практики в цялата страна. Лекарите от първичната медицинска помощ казват, че телефонните им линии внезапно са били задръстени и хората са нахлули в кабинетите им – точно в началото на сезона на настинките и грипа. Миналия вторник възмутените лекари предприеха необичайна стъпка. В коментар пред журналисти в Берлин Андреас Гасен, ръководител на Националното сдружение на задължително здравноосигурените лекари, заяви, че коментарите на политическите лидери са внесли „хаос“ в германските медицински практики. Беше ясно, че той говори за Шпан.

В четвъртък Гасен и Шпан се опитаха да понижат температурата на конфликта си и се споразумяха за компромис по телефона. Те изпратиха съвместно писмо до лекарите в страната, в което ги помолиха да „продължат да правят всичко възможно, за да подкрепят кампанията за ваксиниране“. По същество посланието е следното: Продължавайте.

Предвидливост в недостиг

Проблемът обаче е, че е станало по-трудно да се организират масови ваксинации. В края на юни Шпан и министрите на здравеопазването на провинцията решиха от 30 септември постепенно да се закрият големите центрове за ваксинация. В края на лятото все по-малко хора се явяваха за инжекциите си, а оперативните разходи бяха много по-високи – до десет пъти – от това ваксините просто да се поставят от лекарите от първичната медицинска помощ. Изглеждаше логична следваща стъпка да се освободят спортните зали и кафенетата, които бяха използвани за ваксиниране.

Много провинции, като Саксония-Анхалт и Бавария например, пренасочиха усилията си към мобилни екипи, които са по-подходящи за достигане до домовете за възрастни хора, или към по-малки „станции за ваксиниране“, както в Бремен. Тъй като сега търсенето отново бързо нараства, тези решения вече не са достатъчни. В Саксония например 30-те мобилни екипа са достигнали своя лимит, както се оплака Германският червен кръст. Вместо планираните 3000 ваксинации в събота са били извършени 4500.

Търсенето се увеличава и в Баден-Вюртемберг и Долна Саксония, като и двете провинции увеличиха екипите си за ваксинация. „Закриването на центровете за ваксинация сега се оказва грешка“, казва Карл Лаутербах, член на парламента от Социалдемократическата партия (SPD), който е и дипломиран вирусолог и е основното лице на партията по въпросите на реакцията при пандемия. Но той казва, че когато министрите на здравеопазването са взели решение да затворят центровете, все още не е било ясно, че всички, а не само възрастните хора, ще се нуждаят от бустери.

Както и да е, от самото начало на пандемията в Германия липсва далновидност, като страната рядко е подготвена за това, което може да донесе бъдещето. Вместо това политическите лидери са склонни да реагират на събитията в момента, в който те се случват.

Объркването, породено от федералната структура на Германия, се прояви и когато стана дума за това как възрастните хора ще бъдат информирани, че се нуждаят от бустери. Берлин изпрати покани, докато възрастните хора в Северен Рейн-Вестфалия получиха писмо от министъра на здравеопазването Карл-Йозеф Лауман. Федералното правителство на Германия желае всички провинции да последват тези примери.

Грешка беше и прекратяването на финансирането на бързите тестове за COVID антигени – решение, взето с погрешното убеждение, че това може да мотивира антиваксърите да си поставят инжекции. Комбинацията от ваксинация и редовни тестове можеше да направи Германия наполовина безопасно място тази есен. Можеше.

Партиите, които в момента участват в преговорите за следващата управляваща коалиция в Германия, вече се съгласиха да въведат отново безплатното тестване, като наредбата може да влезе в сила още следващата седмица. Междувременно обаче много от малките тестови центрове изчезнаха, тъй като без федерално финансиране не можеха да работят повече.

Всъщност има безброй индикации, че Германия е изправена пред фундаментални структурни проблеми. След половин вечност чакане, през юли федералното правителство най-накрая стартира нова програма за финансиране, за да помогне на училищата и детските градини да закупят преносими устройства за филтриране на въздуха. Но от предоставените 200 милиона евро не е изплатен нито един цент. Защо не? Целият месец беше необходим на федералното правителство и на щатите, за да се споразумеят как да управляват програмата.

Преждевременно вдигнати ограничения

Освен това много от мерките за борба с коронавируса бяха отменени преждевременно. В началото на октомври Шпан заяви, че „от днешна гледна точка и при нивата на ваксинация, които имаме, не са необходими допълнителни мерки“ извън вече въведените. Наистина ли?

Правителствата в много от ландовете [щатите] станаха безразлични. Политическите лидери в Бавария, Баден-Вюртемберг и Саарланд отмениха изискванията за маски за учениците, а Берлин и Бранденбург направиха същото за децата от шести клас и по-долу. От началото на ноември учениците в Северен Рейн-Вестфалия също вече не трябва да носят маски в класната стая.

Държавата също така позволява на онези, които са се възстановили от инфекция, ваксинирани са или наскоро са показали отрицателен резултат, да посещават нощни клубове, без да се изисква социална дистанция. Шлезвиг-Холщайн премахна изискванията за носене на маски и правилата за максимален размер за големи събития. Междувременно броят на случаите продължава да нараства. Само няколко провинции, като градовете-държави Хамбург и Берлин, бяха много по-предпазливи и още тогава започнаха да настояват за въвеждането на така нареченото „правило 2G“, което означава, че само тези, които наскоро са се възстановили от коронавируса или са били ваксинирани, могат да влизат на закрити обществени места. Още тогава беше ясно, че новото усещане за свобода е заблуда.

Поне един германски парламентарист осъзнаваше това и не се уморяваше да го изтъква. Но мнозина не искаха да го чуят, защото Касандри като Карл Лаутербах с времето могат да станат изключително досадни. „И сега“, казва Лаутербах, „трябва да кажете: Това, за което говорихме само преди няколко седмици, е безумно. Например за т.нар. ден на свободата, на който щели да се прекратят всички мерки срещу коронавирусите“.

Най-големият провал на германските политически лидери обаче е подходът им към близо 15-те милиона души в страната, които са или против ваксинациите, или поне скептични към тях. Процентът на ваксиниране в Германия е много по-нисък, отколкото в Испания, Португалия и Дания, ако споменем само няколко примера. Очевидно никой не е разбрал, че ще са необходими огромни усилия, за да се достигне до съмняващите се, независимо от това колко груби са методите.

Никой не оспорва факта, че е трудно да се убедят непокорните. Мотивите им просто са твърде разнообразни. Но има и закономерности.

Степени на скептицизъм по отношение на ваксините

Не всички антиваксъри са толкова радикални, колкото двамата лекари от град Люхов в Долна Саксония, единият специалист по ортопедия, а другият семеен лекар. И двамата наскоро окачиха на вратите на кабинетите си табели с надпис: „Само за неваксинирани“. Един от лекарите твърди, че германската кампания за ваксиниране е „най-големият експеримент върху хора в историята на медицината“. Той организира среща на т.нар. кверденкери [разномилслещи] – движение в Германия, което по същество представлява сбор от антиваксъри, любители на теориите на конспирацията и десни откачалки. Пред местен вестник той казва, че се надява знакът му да „накара хората да се замислят“ и че иска да „покаже на ваксинираните какво е да бъдат изключени“.

Антиваксърските тенденции имат дълга история в Германия. Когато през 1874 г. император Вилхелм I въвежда изискване за ваксинация срещу дребна шарка, бързо се появява организирана съпротива срещу указа, която дори издава собствен вестник, наречен „Der Impfgegner“ – „Антиваксър“. В него се отпечатват карикатури, на които ваксинираните са изобразени с кравешки уши, тъй като ваксината е направена с помощта на вируса на кравешката едра шарка. Днес хората казват, че Бил Гейтс е поставил микрочипове във ваксината, за да контролира човечеството. Но тази степен на безсмислие се отнася само за сравнително малка група.

Психологът Корнелия Беч ръководи проучването Cosmo в университета в Ерфурт, което изследва причините, поради които хората се противопоставят на ваксинирането. Тя смята, че хора като лекарите в Люхов съставляват най-много 2 до 5 процента от населението – и казва, че те са недостижими [за каквито и да било аргументи].

За разлика от тях много други хора казват, че по принцип са отворени за ваксинации, но просто са предпазливи по отношение на ваксината срещу коронавирус. Те са склонни да се притесняват от сравнително новата технология мРНК, използвана от BioNTech и Moderna. Освен това има доста неточна информация за тези ваксини, като например твърдението, че те могат да направят жените безплодни.

„Със съпруга ми бихме искали да имаме деца“, казва например Ясмин Д., която работи в детска градина в Хамбург. „Не мисля, че има достатъчно изследвания за въздействието, което ваксината може да окаже върху плодовитостта и здравето на ембрионите, затова съм внимателна.“ Иначе тя е получила всичките си ваксини с изключение на противогрипната. „Аз не съм противник на ваксините“, настоява тя.

Лиза-Мари Т. от Мюнхен изразява подобни опасения. „Като млада жена се чудя дали ваксината може да окаже влияние върху плодовитостта. Мои приятелки преживяха сериозни усложнения при менструация, каквито никога преди не са имали“.

23-годишната жена казва, че е наясно, че хората в нейната възрастова група също могат да получат сериозни симптоми от COVID-19. „Но притесненията ми относно ваксината са по-големи от страха ми от болестта“, казва тя. Джошуа Кимих, професионален футболист, който играе за Байерн Мюнхен и националния отбор на Германия, също казва, че възнамерява да изчака инактивирана ваксина – тоест такава, за чието производство са използвани мъртви или инактивирани патогени. Тази изпитана технология е в основата на ваксините от няколко десетилетия.

Слухът за възможните отрицателни ефекти на ваксината върху плодовитостта навлезе в обществения дебат още в началото и разтревожи мнозина. И все пак проучването, проведено в рамките на процедурата за разрешаване на ваксината, неволно доказа несъстоятелността на слуха. Въпреки че от всички участници в изследването е било поискано да използват контрацептиви, 23 жени са забременели по време на изследването: 12 от тези, които са получили ваксината, и 11, на които е било дадено плацебо.

Най-лошото в подвеждащата информация по отношение на раждаемостта е фактът, че бременните жени са изложени на много по-голяма опасност от COVID-19, независимо от съществуващите преди това заболявания. Поради това на желаещите да имат деца се препоръчва особено да се ваксинират.

Неваксинираните са склонни да гласуват за AfD

Поразителен брой антиваксъри са привърженици както на алтернативната медицина, така и на алтернативната политика. Проучванията показват например, че хората, които вярват в хомеопатията, са по-склонни да отхвърлят ваксините.

Към тях и антропософите се присъединяват много хора, които са членове на дяснорадикалната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD) или са склонни да я подкрепят. Според проучване на социологическата агенция Forsa, 50% от неваксинираните избиратели в Германия са гласували за AfD на федералните избори през септември, а други 15% са гласували за Die Basis – партия, която служи като политическо рамо на движението „Кверденкер“, което протестира срещу мерките, предприети от правителството за ограничаване на разпространението на коронавируса.

В проучването на Cosmo 18% от анкетираните заявяват, че отказът от ваксиниране е начин да изразят политическото си недоволство. „Съществува една доста стабилна среда, която се настройва срещу държавата и нейните институции при всяка удобна възможност, подсилена от ехокамерите в социалните мрежи“, казва Радж Колморген, професор по социология в Университета за приложни науки в Цитау/Гьорлиц.

Той казва, че това явление е особено видимо в селските райони, които някога са били част от Източна Германия, където населението обикновено е по-възрастно. По-младите хора, които обикновено са по-добре информирани, добавя той, се преместват в градовете. „Съществува голям натиск за приспособяване“, казва Колморген и добавя, че тези, които са отворени към ваксинацията, бързо ще се сблъскат с този натиск под формата на заклеймяване.

Това може да изглежда приложимо и за мюсюлманите, които често са обвинявани, че отказват да се ваксинират по религиозни причини. Но това твърдение не е подкрепено от проучвания или анкети.

Проблемът е свързан по-скоро със затруднения достъп до системите за здравеопазване, казва Шао Си Лу от Berlin Health Collective, организация, която се стреми да осигури качествено здравеопазване на общности с недостатъчно обслужване. „Например поканите за ваксиниране са написани и изпратени на официален немски език“, казва тя. „Когато хората не разбират добре немски език, те могат да срещнат и повече трудности при записването за ваксинация.“

Няколко представители на мюсюлмански общности подчертават, че насърчават ваксинирането. Те казват, че мнозинството от тях са отворени за ваксиниране, защото ислямът също така защитава здравето на другите. В няколко случая мюсюлманските общности организират по своя инициатива центрове за ваксинация и автобуси за ваксинация.

В крайна сметка основният въпрос за мюсюлманите или християните е колко голяма ще бъде ползата от ваксинацията в сравнение с това колко големи ще бъдат страничните ефекти.

Може ли нарастващият натиск да ни спаси от най-лошото?

Политиците трябваше да направят повече, за да се противопоставят на страховете и погрешните схващания. Сега изглежда, че само силният натиск може да сложи край на извънредната ситуация. Призивите за задължителна ваксинация на професионалните групи със специални отговорности стават все по-силни. Тази седмица Германската национална академия на науките „Леополдина“ призова за задължителна ваксинация на медицинските сестри. Това е мнение, което асоциациите на лекарите и някои оператори на старчески домове поддържат от известно време. В един от домовете в община Шорфхайде в източната провинция Бранденбург наскоро 16 възрастни хора починаха по време на епидемия от COVID-19.

Но най-големият натиск върху неваксинираните вероятно ще дойде от модела „2G“, който се възприема на много места в Германия. Има признаци, че моделът „2G“ наистина е движеща сила за ваксинирането на хората. След като в понеделник Австрия въведе „2G“ като национален закон, пред много ваксинационни центрове веднага се образуваха дълги опашки.

В Германия федералното правителство и правителствата на отделните провинции обсъдиха още през август дали подобно правило да бъде въведено в цялата страна. В крайна сметка те решиха да не го правят и бяха пропуснати много възможности за смекчаване, ако не и за прекъсване на четвъртата вълна. Правителството на Меркел вече беше преустановило активното си участие в политиката на короната по време на предизборната кампания, така че не беше изненада, когато някои членове на кабинета получиха в сряда съобщение от канцлерството, че специалният панел на „кабинета на короната“ няма да заседава в понеделник. Не беше посочена никаква причина.

Меркел се оттегли, а бъдещият канцлер отсъства

Кръглата маса, на която канцлерът обсъжда с министрите ситуацията с пандемията и мерките, не се е събирала от седмици. Един от министрите казва, че намира за странно просто да се пропусне една от най-важните срещи за вземане на решения, като се има предвид, че броят на новозаразените хора е рекордно висок.

Възможно е това да се дължи на факта, че канцлерката и нейният кабинет са получили удостоверенията си за уволнение от германския президент преди около две седмици и половина. По същество кабинетът на Меркел вече е служебно правителство, което не взема никакви далечни решения и не приема никакви законопроекти.

Все пак правилата не предвиждат служебното правителство да се отстрани напълно от ежедневната работа. Изглежда обаче, че през последните седмици от мандата си Меркел е преминала в режим на пълна безстопанственост. Тя дори отмени седмичното заседание на кабинета си в сряда. Вместо това канцлерката предпочете да организира вечеря за лидерите на Португалия и Латвия.

Меркел все пак използва случая като възможност да призове за „общонационална демонстрация на сила“, своевременно събиране на управителите на провинциите, бързи ваксинации и увеличаване на правилата за 2G в Германия. Това прозвуча почти така, сякаш през последните месеци тя не е имала възможност да настоява за такива неща.

Резултатът е, че няма широка кампания за ваксиниране, няма активна стратегия за подсилващи ваксини и няма идеи за по-добра защита на децата. Канцлерката, която през по-голямата част от пандемията играеше ролята на гласовита тревожница, до голяма степен запази мълчание. И сега германците трябва да плащат за това невежество.

Липсва ли на бъдещото правителство твърдост?

За съжаление вероятната бъдеща правителствена коалиция на Германия също изглежда не е разбрала сериозността на ситуацията. Или пък не могат да се споразумеят за мерки, защото по-специално СвДП ги отхвърля, а никой не иска да рискува новата коалиция да се разпадне, преди да е встъпила в длъжност.

Досега най-забележителното нещо при СДП, Зелените и СвДП беше липсата на действия. Олаф Шолц, който ще стане следващият канцлер, ако бъде постигнато коалиционно споразумение, е почти невидим. Забелязват го дори хора от партиите във вероятното му бъдещо правителство. На заседанието на парламентарната група на Зелената партия в понеделник ръководителката на фракцията Катрин Гьоринг-Екардт многократно критикува, че Шолц не прави „нищо“.

Тази седмица СДП, Зелените и ФДП представиха закони, които вирусолози и лекари критикуваха, че нямат практическо значение и са половинчати. Не се предвижда въвеждане на полицейски час, ограничаване на контактите или цялостно затваряне на училища. Няма да има и общи правила за 2G в областите на обществения живот. Никъде не се споменава и за задължителна ваксинация на здравните работници и персонала на домовете за възрастни хора.

Изглежда, че СвДП е имала силна роля в оформянето на политиката на следващото правителство по отношение на коронавируса – една партия, която отдавна е подозирана, че не се отнася достатъчно сериозно към вируса.

В парламента тази седмица консервативният политик от ХДС Ян-Марко Лучак обвини Зелените и СДПГ, че „очевидно се страхуват от СвДП“. Лучак заяви, че партиите в следващото правителство нямат достатъчно твърдост, за да поемат отговорност. След това той се обърна с лице към Лаутербах. „Вие сте публичното лице на СДПГ в борбата с коронавируса, но очевидно имате нулево влияние в собствената си партийна група“, каза той.

Всъщност Лаутербах отдавна се бори за правила за 2G в национален мащаб. Но тъй като СвДП категорично отхвърля правилата и изглежда има слабост към неваксинираните, тя успешно налага вето върху тези призиви. Коментирайки неотдавна плановете на бъдещите партньори на партията му в правителствената коалиция, Марко Бушман, високопоставен служител в парламентарната група на СвДП, заяви, че „противоконституционните полицейски часове занапред вече няма да бъдат възможни“.

Но дори приятелски настроената към бизнеса СвДП започва да осъзнава, че като бъдеща управляваща партия трябва да претегля думите си по-внимателно, отколкото когато е в опозиция. В началото на седмицата служителите на генералния секретар на СвДП Фолкер Висинг разпространиха туит, който предизвика особено възмущение, особено в здравния сектор. „Нашата система на здравеопазване е стабилна, здравните грижи за хората са сигурни и ‚извънредната епидемична ситуация с национален обхват‘ може да бъде отменена.“

Висинг изтри туита малко след публикуването му.

Последната вълна в пандемията се приема малко по-сериозно от германските военни, Бундесвера, отколкото от политиците. Въоръжените сили са нещо като пробни канарчета, когато става въпрос за нови вълни на коронавируса. Както се случи през 2020 г. и пролетта на 2021 г., броят на исканията за административна помощ, които тя получава от властите в цяла Германия, се е увеличил. В момента повечето от тях идват от Тюрингия, Саксония и Бавария. Още през следващата седмица обаче се очакват искания за гражданска помощ от военните от цялата страна с молба за изпращане на войници в помощ на ваксинационните центрове, здравните кабинети, болниците и мобилните екипи за тестване.

В ежедневния си брифинг командирът на Съвместната служба за поддръжка на Бундесвера предупреди своите части да се подготвят за „трудна зима“. Експертите по моделиране в неговия кризисен екип смятат, че имат солидни прогнози за това, което предстои на Германия и войските. Според техните изчисления четвъртата вълна ще удари Германия с пълна сила почти точно по Коледа, като леко отслабване се очаква най-рано в началото на февруари.

За да се предотврати този сценарий, германските ландове ще трябва да се координират по-добре помежду си. Както и в най-лошите времена по време на пандемията, в момента в различните провинции съществува главозамайващ набор от правила. Бавария вече е въвела изискването за 2G. Хесен обмисля да разшири обхвата на правилата за 2G и в други области на обществения живот. Мекленбург-Предна Померания прилага по-строги правила въз основа на броя на заразените на местно ниво. Междувременно Баден-Вюртемберг и Бранденбург засилват мерките срещу неваксинираните лица. Дори и отговорните за тези правила понякога изпитват затруднения да следят всичко.

Стремеж към въвеждане на правила за 2G в цялата страна

Губернаторът на Бавария Маркус Зьодер, чиято провинция се бори с едно от най-тежките нива на заразяване с коронавирус, от няколко дни настоява за по-силна координация. „Коронавирусът е национален проблем“, предупреждава той. „За съжаление сме виждали това да се случва няколко пъти: Кризата се заражда в горещи точки, а след това се разпространява в цялата страна.“

Според Зьодер е съвсем очевидно какво трябва да се обсъди и регулира: „Имаме нужда от единни правила за 2G за всички ландове. И трябва да говорим за това как да разпределяме капацитета на отделенията за интензивно лечение между ландовете при извънредна ситуация.“ Освен това той иска да се обсъди задължителното ваксиниране за определени професии.

Баварският губернатор, който някога беше претендент да стане кандидат за канцлер на своята партия, не се сдържа в масираните си критики към бъдещото коалиционно правителство. Бъдещото правителство, казва той, „трябва да предложи нещо повече от аптечка за първа помощ. То се нуждае от планове за действие при извънредни ситуации.“ Това предизвика ответни изстрели от страна на социалдемократите, които обвиняват Зьодер, че се опитва да прехвърли вината за нарастващия брой на коронавирусните инфекции в Бавария върху Шолц и бъдещото му правителство. В момента изглежда, че политическите партии са по-загрижени за печеленето на политически точки, отколкото за съвместните усилия за предотвратяване на бедствие.

След вечните спорове и тактически разправии между партиите сега все пак има планове за среща на областните управители следващата седмица. А решенията, които те трябва да вземат на тази среща, са ясни, поне от научна гледна точка.

„Трябва бавно и целенасочено да маневрираме във фазата на епидемията, без да позволим здравната ни система да бъде претоварена до степен на колапс по този път и да доведе до смъртни случаи като тези във Великобритания“, казва Кристиан Дростен. За да направим това, трябва „да действаме възможно най-бързо“. С други думи: Пандемията няма да свърши, докато имунитетът на населението не стане толкова висок, че все още да се появяват само ограничени регионални огнища. В този момент коронавирусът ще стане ендемичен.

Дростен има три ясни препоръки: Прекъсване на имунизацията, бустери и преодоляване на пропуските в имунизацията. „От научна гледна точка спешно са необходими ограничения на контактите, за да се натисне надолу заболеваемостта, която е наистина тревожно висока“, казва той.

„Сега трябва да се положат всички усилия, за да се запълни милионната разлика във ваксинацията на възрастното население“, казва Дростен. В края на краищата в даден момент може да се появят нови варианти на вируса, „срещу които ще трябва да се ваксинираме напълно наново – особено ако все още не сме в ендемична фаза“.

И тъй като това е продължителен процес, казва вирусологът, той зависи от всички, точно както и миналата зима. „Всеки трябва да помисли дали не може отново съзнателно да ограничи собствените си контакти за няколко седмици“, предупреждава Дростен. „Собствената доброволна инициатива на обществото ни помогна да се измъкнем от неприятностите по време на предишните вълни. Надявам се, че това отново ще успее.“

За пореден път изглежда, че всичко трябва да се оправи от разумните хора – защото другите или не желаят, или не могат.

 

Източник

 

Pin It

Прочетете още...

Юг и щастие

Флавио Сорига 09 Окт, 2012 Hits: 12372
Миналата година бях за пръв път в Севиля и…

Гръцки гласове

Нилс Кадрицке 25 Май, 2012 Hits: 8722
Ако европейската солидарност не се…