Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

От седмици насам цяла Европа очаква доклада на Тройката за икономическото положение в Гърция. Но Елада отдавна вече е не само икономическо огнище на пожар: сравненията с последната фаза от Ваймарската република, направени от премиер-министъра Антонис Самарас, в никакъв случай не са изсмукани от пръстите. Все по-безнадеждното икономическо положение усилва екстремистките тенденции в страната, включително и една радикална десница, която все по-често прокарва политиката си чрез насилие по улиците.

В продължение на повече от 30 години консервативната Нова демокрация (НД) и Пан-елинското социалистическо движение (ПАСОК) си разменяха местата при управлението на страната. Те често получаваха повече от три четвърти от избирателните гласове при общонационалните избори. Но като следствие от кризата тази двупартийна система започва да се замества от един краен партиен плурализъм – включително и от значителни обществени протести.

Причината за това се крие в мерките за реализиране на икономии, изисквани от кредиторите и осъществявани от двете стари партии. А последиците от това изглеждат така: намаляване на минималните заплати, съкращения на работни места и заплати в държавния сектор, съкращения на пенсиите и икономии в здравеопазването. Пакетът от икономии доведе до мощни изстъпления в Атина: множество сгради бяха подпалени, полицаи бяха нападани отново и отново със запалителни бомби.

Най-вече младите гърци изпадат във все по-дълбока несигурност и песимизъм. Тяхната съпротива, ако не изберат другата алтернатива и не напуснат родината си, говори за страха от едно все по-задълбочаващо се влошаване на и без това тежкото положение. Защото далеч не всички гърци бяха, както често се говори, печеливши от развитията през последното десетилетие, дори напротив: от въвеждането на еврото насам, разходите за живот се покачиха драстично, а заплатите спаднаха, докато безработицата се увеличи до 23,1 процента (при хората под 25 години – 54,9 процента). Курсът на икономии води до все по-голяма бедност с драматични последствия, непознати до този момент за гръцкото общество: бездомничество, самоубийства и престъпност.

Неспособността на големите партии да решат проблемите на страната, твърдата им политика на икономии и масивната корупция доведоха до значителни печалби за левите и десни страни на политическия спектър: при изборите през май ПАСОК изгуби повече от 30 процента от клиентелата си и спадна до 13,2 процента, а НД, с 18,9 процента, стана водеща сила. Но и двете заедно не успяха да достигнат изискваното за управление мнозинство. Дясно-популистките „Независими гърци“ получиха 10,5 процента, а дясно-радикалната „Златна утринна зора“ (GM) – 7 процента, което в сравнение с 2009 е 24 пъти повече. В левия спектър Коалицията на радикалните левичари (SYRIZA) и комунистическата партия (KKE) спечелиха съответно 16,8, респ. 8,5 процента. Едва повторните избори през юни дадоха на НД, ПАСОК и Демократичната левица необходимото за управление мнозинство.


Small Ad GF 1

В края на краищата фрагментацията на партийната система произлиза от драматичната ерозия на политическия център. Съгласието на правителството с икономическите предписания на Тройката силно разделя днешното гръцко общество. Докато една част от хората се надяват на социална справедливост чрез лявата политика, завоят надясно означава все по-увеличаващо се насилие срещу имигрантите. Ако преди кризата расистки мотивираните нападения бяха само единични, съюзът на гостите-работници в Гърция изброява вече 500 нападения в течение на шест месеца. Действително, през август се съобщаваше почти ежедневно за тежко ранени или дори убити имигранти.

Най-често през нощта, чужденците са нападани от маскирани нападатели на мотоциклети, за които се твърди, че принадлежат към обкръжението на GM. Освен това за някои членове на партията се подозира, че са организирали нападения срещу магазини на имигранти и една временна джамия. Партийният шеф Николаус Михалолякос отрича подобни обвинения. През юни обаче бяха арестувани мотоциклетисти, нападащи един пакистанец – а сред тях се намираше, освен двама народни представители на GM, и дъщерята на Михалолякос. Други партийни функционери вече бяха осъдени за различни актове на насилие. Говорителят на партията, Илиас Касидиарис, зашлеви плесница на една политичка от Комунистическата партия по време на телевизионни дебати, а народният представител Ефстатиос Букурас нападна през август заедно с други активисти на GM един лагер за бежанци.

Комисарят по човешките права в ЕС Нилс Муизниекс вече призова Гърция да провери дали GM не нарушава конституцията; според него това е най-екстремистката партия в цяла Европа. Но такива партии се радват в Гърция на сравнително голямо свободно обществено пространство; за забрана тук не говори почти никой. Вместо това насилието по улиците се увеличава все повече.

Насилието на улицата

Неотдавна GM призова гръцките мъже да се присъединят към нейните сили за сигурност. По собственото й разбиране, тези сили действат като доброволци, които защищават гражданите чрез патрулиране в проблематичните райони и прогонване на имигранти. При това активистите от GM се опитват напълно съзнателно да вземат правото в свои ръце: след като например гръцката преса съобщи за изнасилването на 15-годишно момиче от пакистанец на остров Парос (при което момичето едва оживя), активисти на GM нападнаха в средата на август ферибота, с който пакистанецът беше транспортиран до Пирея. Само благодарение на това, че полицейската кола много бързо е напуснала кораба, националистите са успели единствено да счупят предното стъкло, но до жертви не се е стигнало.

Желанието на мъжете с черни фланелки да вземат в свои ръце възстановяването на обществения ред среща широко разбиране в центъра на обществото, но най-вече сред жителите на квартали със социални напрежения: един собственик на магазин например разказва в личен разговор, че продавачите на пиратски дискове – най-вече нелегални африканци – открай време са му трън в окото и че те действат без да бъдат преследвани от полицията. Но когато се появят момчетата от GM, ония хукват. Именно това са реакциите, на които GM се надява.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Но партията не ограничава действията си само до насилие срещу имигрантите. След като отдавна вече се е превърнала в признат център на радикалната десница, днес тя се опитва да полира имиджа си с раздаване на храна за нуждаещите се. Макар че това им е било отказано от властите, активистите от GM раздават хранителни припаси пред сградата на парламента – но, разбира се, само на гръцки граждани.

Целта на GM е да се използва кризисната ситуация, за да може да се прокара мост откъм сегашната й позиция на екстремистка партия към средата на политическия и обществен живот. В центъра на Атина това е особено лесно: Гърция вече отдавна е една от главните страни-приемници на имигранти в Европа и тук почти ежедневно се появяват нови бегълци. В момента в страната, наброяваща малко по-малко от 11 милиона души, има около 800,000 легални и 350,000 нелегални имигранти. А според споразумението Дъблин-II, отговорността за хората, търсещи политическо убежище, се носи от конкретната страна-членка, в която те са влезли за първи път – в този случай следователно Гърция.

Краят на „гостоприемството“

Освен броя на бежанците, в столицата се покачва и престъпността. В едно изследване от 2011 г., 86 процента от жителите на центъра твърдят, че са били жертва на нападение, кражба или обир чрез взлом. Пресмятанията, базиращи се на полицейските статистики показват, че за първата половина от  2012 само в Атина е имало средно по 144 кражби с взлом и 12 нападения с цел грабеж на ден. Всичко това означава драстично увеличение в сравнение с годините отпреди кризата, в които страната се смяташе за една от онези с най-ниска престъпност в Европа.

Дори и ако повишената престъпност в никакъв случай не може да се приписва единствено на имигрантите, една част от престъпленията със сигурност отива по сметката на така наречените survival crimes, тоест престъпления, наложени от нуждата от оцеляване сред бегълците. А това прави недоволството на местните хора да нараства многократно, отново в полза на дясно-радикалните партии. От началото на август правителството въведе решителни мерки срещу нелегалната емиграция. Малко след описания случай с пакистанеца беше проведено претърсване в цялата страна, в резултат на което до края на месеца бяха контролирани 12,000 имигранти, арестувани повече от 2,000, а 654 вече изселени от страната. Подобно на Amnesty International и Human Rights Watch, SYRIZA и KKE осъдиха остро тази акция, което пък от своя страна предизвика остри протести от страна на жителите на кварталите с висок процент от имигрантско население: в едно отворено писмо те обвиниха двете партии, че допринасят за развалата на града.

Министърът на правосъдието Никос Дендиа, който заедно с това е и министър по защитата на гражданите, защити по телевизията мерките, предприети срещу нелегалните имигранти с аргумента, че тя служи като превантивна мярка срещу самоволното насилие срещу тях от страна на местното население. Ето защо операцията е била наречена „Xenios Zeus“ – по името на бога на гостоприемството. И действително, опасенията на правителството по повод собственото население не са неоснователни: след като през 2011 един атинянин беше убит от имигранти, бойни групи на десните започнаха истински лов на имигранти по атинските улици и нападаха техните магазини. Също като опит за отмъщение те се опитаха през май да премахнат с багер полицейските заграждения около един имигрантски лагер. Дендиас заяви ясно, че бойните групи на Михалолякос няма да бъдат повече толерирани. Последният обаче, който е бивш армейски офицер, заяви веднага, че ще създаде свои собствени „щурмови отряди“. С това страната окончателно би навлязла в някаква фаза, силно подобна на онази в Германия от времето на Ваймарската република.

Независимо от това дали ще се получи по-нататъшна радикализация на обществото или не, едно е ясно – стратегията на омразата, на която залага GM, засега се радва на успех. Множество имигранти и кандидати за политическо убежище живеят в голям страх от нападения и принудителни изселвания. Но колкото и мрачно да изглежда положението, мнозинството гърци в никакъв случай не е враждебно настроено срещу чужденците; повечето граждани осъждат GM и нейните политически позиции. Въпреки това нарастващият десен радикализъм в никакъв случай не може да се окачестви единствено като някакво протестно или младежко движение. Високото ниво на организираност, все по-нарастващият брой на нападения, както и изострянето на обществения климат, предизвикват оправдана загриженост. Поради увеличаващата се бедност и безработица, съкращения на работни места и увеличаваща се престъпност, национализмът и ксенофобията в страната междувременно са се придвижили решително към обществения център.

Политиката на утвърдените партии реагира на всичко това прекалено късно. И когато най-после те все пак реагираха, го направиха прекалено грубо и едностранчиво. Понеже продължаващата политика на икономии осуетява всякакви противоположни стратегии, вечно безпомощното гръцко правителство се опитва да си помогне с „Xenios Zeus“ – с „гостоприемството“ на новите гранични заграждения. Политическата некомпетентност едва ли би могла да изглежда по-очебийно.

Източник

Михаел Освалд е немски политолог и преподавател в университета Пасау, Бавария.

Pin It

Прочетете още...

Чужденецът

Лорън Колинс 08 Мар, 2013 Hits: 10314
Първият път, когато във Франция се чу за…