Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

Колкото и нормално да ни се вижда, че водата се получава чрез просто завъртане на едно кранче, в повечето развиващи се страни все още са необходими значителни усилия, за да се донесе вода за пиене от чист източник, който много често се намира на километри разстояние от населеното място. Транспортът по традиция се смята за работа на жените и децата, които – поради носенето на тежките съдове – често получават тежки увреждания на гърба и врата, чак до смъртни случаи поради счупване на врата. И толкова по-удивителна е простотата и елегантността на решението, разработено от южноафриканския инженер и дизайнер Пийт Хендриксе.

Вместо водата да бъде носена на гръб или на глава, тя просто се търкаля в специално пригоден за целта пластмасов варел с дупка по средата (нещо като огромен плосък геврек). Той е приготвен от дебел полиетилен, така че може да издържа на сериозни удари и натоварвания, без да се нуждае от чести поправки. От простото, но изключително ефективно изобретение се очаква да облекчи значително живота на милиони африканци.

Пийт Хендриксе е южноафрикански инженер и дизайнер, изобретател на т. нар. Q-Drum – изключително просто и удобно средство за транспортиране на вода, от което се очаква да облекчи значително живота на милиони африканци.

Pin It

Прочетете още...