1 1 1 1 1 Оценка 60% (1 гласуване)
Pin It

Много известна история. Бог иска от Авраам да принесе в жертва първородния си син. Не става въпрос за сина му от Агар, а за детето от Сарра – Исаак, който се ражда по чудо. Аз обаче, мисля, че става въпрос за „синдрома на жертвата“ изключително точно описан в Стария завет и проявяващ се до ден днешен по един и същи начин.

Принципно човешките жертвоприношения са порицавани от Бог и кървавите ритуали на ханаанците са били наказани. Всъщност Бог се е нуждаел само от доброто намерение както е написано в най-ранния текст на Кабала „Сафер ха-бахир“. Човекът е трябвало да осъзнае чувството си за благодарност и това вече е достатъчно жертвоприношение. И изведнъж, при цялата мирност на обредите се появява текст, който сякаш противоречи на всичко до тук.

Ако проследим историята, става ясно, че вярата на Авраам в Бога е непоколебима. Той казва на Исаак, че ще ходят на разходка и го повежда към определеното за жертвоприношение място. По пътя Авраам разказва на детето истории за Бога и хората.

Стъпка първа в създаването на индивид тип „жертва“! – съзнателната заблуда за отвличане на вниманието от важни житейски събития. Практикува се от голяма част от родителите, които мислят, че спестявайки истината на децата си ги предпазват от беди и съхраняват детската им същност.

Стигнали до мястото, Авраам връзва сина си към жертвения камък и вдига ножа си, за да му пререже гърлото.

Стъпка втора – истинска психотравма в детството. Едва ли някой ще може да ме убеди, че да видиш как ще бъдеш убит от баща си, е акт, който остава само като лош детски спомен. Насилието в детска възраст води най-често до генерализирани разстройства на развитието – един от вариантите на аутизма. И както е написано в Книгата на Зохар, Исаак млъква след този ден и мълчи до 37 си година (тогава пък умира майка му).

Точно преди Авраам да забие ножа в детето си, се явява Ангел и пита: Какво правиш, Аврааме? Тук най-редно би било Авраам да отговори: „Коля сина си.“, но той дава дълъг и обяснителен отговор на Ангела. След диалога, в храстите се появява овен и Авраам го принася в жертва вместо детето.

Стъпка трета – Детето разбира, че при такива ситуации само чудо може да го спаси. Т.е. в реалния живот не може да се разчита дори на най-близките хора.

От тук нататък историята за Авраам е ясна. Но нека проследим живота на жертвата. Исаак проговаря на 37 години, в деня, когато майка му умира. На 40 годишна възраст баща му го жени за Ребека (дълга история, която не е необходимо да разказваме). Изводът от това е един: Четиридесетгодишен мъж не може да вземе едно просто решение. Двадесет години Ребека няма деца. Исаак не си взима друга жена, както се е практикувало в такива случаи. Накрая се раждат близнаците Исав и Иаков. Първородният – Исав е любимец на Исаак, а Иаков – любимец на Ребека. Бащината благословия и цялото имущество се пада по право на първото дете. С измама Ребека успява да принуди мъжа си да даде благословията си на Иаков. Явно и съпругата не е уважавала достатъчно мъжа си, щом, без да й мигне окото го мами.

Но това е нищо.

Разкрил измамата, вече сляп и стар, Исаак не променя решението си. Той остава нещата с благословията такива, каквито са. А това говори за липса на каквато и да било съпротива и воля.

Исаак живее много дълго – 180 години и през цялото време живее като жертва.

Защо разказах историята на този библейски патриарх? Според социологическо проучване на Европейската социологическа асоциация, 63% от мъжете и 47% от жените се чувстват неудачници, както в личния си живот, така и в служебния. А за истински манипулатори се смятат едва 29 % от запитаните (това са три различни анкети. Не събирайте процентите. Ще се получава винаги повече от 100%).

Синдромът на жертвата е нещо, което ще обхваща все повече и повече хора, защото все още се спазват и трите библейски стъпки. Децата растат под влияние на реклами и филми – красиви истории, прикриващи истинските житейски проблеми. Все повече деца изживяват травми в ранна възраст, като стават свидетели на битово насилие, породено от бедността. И не на последно място – чудото. Чудото се изразява в света на интернет – безопасно и много примамливо място, където един малък човек може да се скрие от реалните проблеми на големите хора – нещо като Ангел-хранител. Появява се само с едно „кликване“ с мишката.

Какво можем да направим за децата си е решение на всеки отделен родител, но какво можем да направим за себе си? Ако не е късно, можем да се научим на самоуважение, това е единственият начин да не ни поведат към жертвения камък, а ние да „блеем“ по пътя.

Лично аз затова чета Библията, за да откривам причините за собствените си грешки.

 

Pin It
Мария Станкова
Мария Станкова е българска писателка, поетеса и сценаристка. Понастоящем тя е главен редактор на списание „Книгите Днес” и списание „Мъжът”, както и сценарист на кукленото политическо шоу „Говорещи глави” по TV7.
Други статии от този автор

Посетители

113

support

Последните най...


Библиотека

Бюлетин абонамент

Безплатен ежеседмичен


catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi

Коментари

 • Златко писа Още
  Кафà. преди 22 часа
 • Златко писа Още
  Затварям... преди 22 часа
 • Броди писа Още
                      С... преди 22 часа
 • Пендо писа Още
  За мен нещата за Русия... преди 2 дни
 • Златко писа Още
  Интересно с какво... преди 2 дни
 • Тихомир Тачев писа Още
  Явно авторът е... преди 2 дни
 • Пендо писа Още
  Хубаво е Броди да... преди 3 дни
 • Метър писа Още
  Д-р Канов...ВЕЛИКанов! преди 4 дни
 • Броди писа Още
  ... преди 4 дни
 • Пендо писа Още
  Има ли някой някъде да... преди 4 дни
 • фон Шванц писа Още
  Йоахим Фест доказва,... преди 6 дни
 • Николай писа Още
  Съгласен съм Златко -... преди 1 седмица
 • Златко писа Още
  Благодаря, Николай,... преди 1 седмица
 • Николай писа Още
  Като цяло отговорите... преди 1 седмица
 • pendo писа Още
  Може да е глупаво, но... преди 1 седмица
 • Златко писа Още
  Виж, Вальо,... преди 2 седмици
 • Valpet писа Още
  Интересна публикация... преди 2 седмици
 • мхм писа Още
  Кирхов, проклета... преди 2 седмици
 • мхм писа Още
  Да не забравяме също,... преди 2 седмици
 • Боян писа Още
  Блестящ анализ и... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  Между другото,... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  Здравейте, Ангелина,... преди 2 седмици
 • Ангелина Петрова писа Още
  Здравейте, Златко... преди 2 седмици
 • Фило Софски писа Още
  За съжаление, Путин е... преди 2 седмици
 • Анжела писа Още
  Стоплящо сърцето.  преди 2 седмици