1 1 1 1 1 Оценка 0% (0 гласувания)
Pin It

Библейската история за Ной и ковчега е известна на човечеството в много варианти. Целият древен свят е описвал това явление, което означава, че то се е състояло. Също е ясно, че има оцелели, но има една страна в тази история, която винаги ме е карала да си задавам въпроси.

В книгата на Енох се казва, че Потопът е настъпил по повод съвкуплението на ангели и хора. От този акт са произлезли великани (изродени същества) – нефилими, които са предизвикали социално неравенство, гнет, упадък на нравите, войни, престъпност, страх и още беди, които Бог е можел да премахне само по един начин – да унищожи както уродливите същества, така и хората. (Мисля, че оттук произхожда поговорката: покрай сухото, гори и суровото, но това е друга тема, на която може да се отдели специално внимание.)

Решението за Потопа е взето и сега стигаме до същината – изборът. Как от всички живи хора е избран точно Ной и семейството му? Защо точно Ной?

В шумеро-акадската поема за потопа, спасеният е цар Зиусудра – благочестив и разумен цар, а причината за Потопа не е свързана с морала на човечеството. В историята за Артахасис – премъдрият, той е избран, защото е дал клетва да унищожи грешното човечество. Тук Потопът е следствие от гнева на боговете към хората – размножили са се много и шумът им е нарушавал божествената тишина. Упанищим е бил спасен, защото е бил любимец на богинята Еа и в неговата история корабът се строи от целия град. В него се качват не само животни, но и други хора, които трябва да запазят човешкото знание. Независимо от причините, Потоп е имало. Независимо от имената на боговете, един се е спасил.

В Стария завет това е Ной – последният от патриарсите преди Потопа. Ной има жена и трима женени сина. Това е достатъчно да се продължи човешкия род, според Битието. Отделен въпрос е, че ако Бог разчиташе само на тримата сина на Ной и размножителните им способности, то и до ден днешен тази планета би била слабо населена.

Защо е избран Ной? Той явно не е бил най-правилният човек. Не е помолил Бог да спаси човечеството (както е постъпил Лот, за да спаси Содом и Гомор), а е спасил само себе си. Обрекъл е сина си Хам на вечно робство.

Много търсих причината и единственото, което открих е, че Ной е пряк потомък на Адам.

Произходът. Това е. Всъщност човечеството, след гибелта си, започва оттам, откъдето е тръгнало. Казано просто, човешкият вид е обречен да повтаря себе си, грешките си, пороците си, греховете си. Колкото и Потопа да има, винаги ще се започва от Адам.

Тази обреченост сякаш наистина тежи като прокоба върху вида.

С годините се убеждавам, че историята на Ной е написана, за да се отбележи съществуването на „синдромът на погрешния избор“. Той ни съпътства още от раждането и малцина могат да се освободят от него до смъртта. Няма да давам примери от човешката история, защото всеки сам може да изброи поне сто.

В най-късната ни история „синдромът на погрешния избор“ е отново факт.

Докато по време на социализма нямахме право на избор, то след него ни се даде такъв и започнаха поредица от грешки.

Първо повторихме грешката да изберем най-праведния. Честта се падна на г- Желев, който за праведен, праведен си е, но не става за водач, защото е мек и отстъпчив. Последва бърза смяна на „праведници“, после започнахме да ги избираме по произход. Последният избран е близък до избора на Саул за цар на израилевото племе. Висок и силен мъж, стърчал е над останалите с една глава, сам е орал нивите си в мирно време, много войнствен, гневлив и т.н. Бил е натоварен с амбициите и любовта на народа. Произходът му е много обикновен. Къде се е издънил?

Доказвайки, че е воин, мъдрец, земеделец и още неща, цар Саул решава да изземе и правата на пророк Самуил – жрец и пазител на културата на израилевото племе. Иззема ги и краят е ясен – става нелюбим на Бога.

Всъщност всички мои разсъждения са в посока, че когато става въпрос за избор на мнозинството, той винаги е погрешен, защото избраният се отпуска и забравя предназначението си.

Дали ще е Ной или Саул, или който и да било, той не трябва и за миг да забравя, че следва Потоп. Не трябва да се доверява на лъжепророци и не трябва да прави погрешен избор. Избраният няма правото да бърка.

И ако трябва да наречем нещата с истинските им имена, г-н Борисов не трябва да стъпква българската култура, нито да позволи да я доунищожат, защото тя е ноевият ковчег, чрез който може да бъде спасена нацията. Ако ни стигне Потопът, ще трябва да започнем от Адам, а това не би издържал и най-държеливият народ.

Pin It
Мария Станкова
Мария Станкова е българска писателка, поетеса и сценаристка. Понастоящем тя е главен редактор на списание „Книгите Днес” и списание „Мъжът”, както и сценарист на кукленото политическо шоу „Говорещи глави” по TV7.
Други статии от този автор

Посетители

67

support

Последните най...


Библиотека

Бюлетин абонамент

Безплатен ежеседмичен


catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi

Коментари

 • Златко писа Още
  Кафà. преди 23 часа
 • Златко писа Още
  Затварям... преди 23 часа
 • Броди писа Още
                      С... преди 23 часа
 • Пендо писа Още
  За мен нещата за Русия... преди 2 дни
 • Златко писа Още
  Интересно с какво... преди 3 дни
 • Тихомир Тачев писа Още
  Явно авторът е... преди 3 дни
 • Пендо писа Още
  Хубаво е Броди да... преди 3 дни
 • Метър писа Още
  Д-р Канов...ВЕЛИКанов! преди 4 дни
 • Броди писа Още
  ... преди 4 дни
 • Пендо писа Още
  Има ли някой някъде да... преди 4 дни
 • фон Шванц писа Още
  Йоахим Фест доказва,... преди 6 дни
 • Николай писа Още
  Съгласен съм Златко -... преди 1 седмица
 • Златко писа Още
  Благодаря, Николай,... преди 1 седмица
 • Николай писа Още
  Като цяло отговорите... преди 1 седмица
 • pendo писа Още
  Може да е глупаво, но... преди 1 седмица
 • Златко писа Още
  Виж, Вальо,... преди 2 седмици
 • Valpet писа Още
  Интересна публикация... преди 2 седмици
 • мхм писа Още
  Кирхов, проклета... преди 2 седмици
 • мхм писа Още
  Да не забравяме също,... преди 2 седмици
 • Боян писа Още
  Блестящ анализ и... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  Между другото,... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  Здравейте, Ангелина,... преди 2 седмици
 • Ангелина Петрова писа Още
  Здравейте, Златко... преди 2 седмици
 • Фило Софски писа Още
  За съжаление, Путин е... преди 2 седмици
 • Анжела писа Още
  Стоплящо сърцето.  преди 2 седмици