1 1 1 1 1 Оценка 0% (0 гласувания)
Pin It

USA TODAY представя изобретения, които са променили нашия живот от 1982 насам.

1. Мобилни телефони

Автомобилните телефони съществуват от 70-те години насам, но първият достъпен ръчен телефон е произведен от Motorola през 1983. Моделът DynaTAC 8000x има тегло от почти един килограм и струва почти четири хиляди долара ($3,995).

2. Лаптоп-компютри

Първият от тях е бил почти толкова преносим колкото и обикновена шевна машина. Но четиринайсет килограмовият Compaq Portable, първият продукт на едноименната фирма, е първият преносим компютър, съвместим с моделите на IBM. През 1983 фирмата продава повече от 53,000 компютъра, въпреки продажна цена от около 3000 долара.

3. Джобни компютри (BlackBerries)

Една малко известна канадска компания за производство на пейджъри, Research In Motion, пуска на пазара първите модели на продукта BlackBerry през 1999.

4. Дебитни карти

Кой се нуждае от налични пари, когато има на разположение дебитна карта? Тези карти получават по-широко разпространение през 1995, когато Visa пуска в обръщение т. нар. чек-карта. Преди това по-малко от 2% от американците са ползвали дебитни карти. Десет години по-късно паричните преводи с дебитни карти започват да надхвърлят ония с кредитни карти. 

5. Разпознаване на телефонни номера

Данъчни служители или досадни роднини лесно могат да бъдат игнорирани с помощта на това изобретение, лансирано от BellSouth през 1984 в Орландо. Т. нар. Caller ID се появява след като вече в продължение на години се използват телефонни секретари – едно изобретение, което до голяма степен съкращава работните места за секретари.

6. DVD

В резултат на това изобретение американците гледат в продължение на часове режисьорски коментари за дребни производствени детайли. Впрочем, преди това те са използвали това време, за да превъртат назад или напред видеокасетите си. През последната година за вземане на DVD под наем са похарчени около 7,4 милиарда долара, докато в същото време заеманията на касети са паднали с около 74%, до 281 милиона.

7. Литиеви акумулаторни батерии

Колко нормални батерии са необходими за захранването на един преносим компютър? Почти никой не знае отговора, благодарение на акумулаторните батерии с удължен живот, въведени на пазара през 1991 от Sony. Дебюта си те правят в една от видеокамерите на Sony, като оттогава насам подхранват почти всички преносими електронни играчки като компютри, мобилни телефони, дигитални фотоапарати и пр.

8. iPods

Мобилният дигитален музикален плейър на Apple не е първият на пазара, но пък бива приет с такъв ентусиазъм, че и до днес си остава водещ в този изключително оспорван сектор от пазара на електроника. Apple е продал повече от 100 милиона от тези плейъри.

9. Зареждане на самообслужване

Зареждането на колата става напълно на самообслужване с изобретението, въведено за пръв път на бензиностанция в Abilene, Texas, при което в колонката е вградена директна връзка с банковата система по подобие на банкомат.

10. Салата в торбичка

Американците откриват, че салатата може да бъде и нещо по-различно от айсберг-салата, удавена в сос, когато през 1989 фирмата Fresh Express от Salinas, California, въвежда високотехнологични вакуумни опаковки за салати. Това от своя страна лансира цяла нова индустрия за продукти с контролирани порции, като например замразени млади моркови, грах и пр.

11. Дигитални фотоапарати

Kodak въвежда дигиталната камера за професионалисти през 1986, когато все още милиони филми биват обработвани в неговите лаборатории. Apple следва с първата версия за аматьори осем години по-късно. Но едва през този век търсенето става истински масово. През тази година се очаква да бъдат закупени 30 милиона екземпляра.

12. Доплеров радар

Прогнозите за времето се превръщат в занимание за фенове след като в началото на деветдесетте доплеровият радар прави възможно предаването на сателитни образи в реално време.

13. Плоскоекранни телевизори

Тази технология е стартирана от RCA през късните 60 години. Изминават почти четири десетилетия преди потребителите да поемат идеята. През тази година се очаква 68% от всички дигитални телевизори да бъдат с плоски екрани.

14. Електронно заплащане на такси за пътища

Пускането на монети в будки край пътя става част от историята след като в северен Тексас през 1989 бива пусната в ход системата TollTag. В момента милиони автомобилисти разполагат с електронни прибори в колите си, които автоматично регистрират таксата при преминаване покрай съответните станции.

15. PowerPoint

Публичните представяния на проекти биват променени завинаги след като фирмата Forethought изобретява програмата PowerPoint и бива купена от Microsoft през 1987 г., след което се появява и първата Windows-версия.

16. Микровълнови пуканки

Изобретението е въведено през 1984 г. от фирмата General Mills, без замразяване на царевичните зърна.

17. Високотехнологични спортни обувки

Обикновените гуменки изчезват много бързо от пазара след като през 1985 Nike въвежда своя високотехнологичен модел Найк Джордън. Reebok следва с модела Pump през 1989, с което започва възхода на модерната индустрия за спортни обувки.

18. Онлайн-търговия с ценни книжа

Инвесторите се отказват от услугите на скъпо платени брокери след като през 1994 Ameritrade започва да предлага онлайн-търговия с ценни книжа.

19. Стикове за голф „дебелата Берта“

Наречени по името на известното оръдие от Първата световна война, тези стикове са въведени през 1991 от Елай Калауей. Те са направени от неръждаема стомана и са с особено широко тяло, което ги прави по-ефективни от обикновените стикове.

20. Контактни лещи за еднократна употреба

Преди време крясъкът „никой да не мърда“ е означавал или полицейска акция, или това, че някой е изпуснал на пода скъпите си контактни лещи. Лещите за еднократна употреба биват въведени в САЩ през 1995.

21. Тренировъчна машина StairMaster

Арнолд Шварценегер не успява да убеди американците да се заемат по-активно със спорт, но тренировъчната машина StairMaster успява донякъде да промени това, превръщайки залите за фитнес в модерни арени за физически упражнения. Първият модел е пуснат на пазара през 1986.

22. Дигитална телевизия TiVo

Тази играчка вече се е превърнала в глагол, с повече от 4,4 милиона потребители, които TiVo-ират любимите си телевизионни шоута. Първите модели се появяват през 199.

23. Хигиеничен препарат Purell

Пазарът за опаковани влажни кърпички експлодира след 11 септември, отчасти поради широкоразпространени страхове от епидемии. Хигиеничният препарат Purell е пуснат на пазара от фирмата Gojo от Akron, Ohio.

24. Домашна сателитна телевизия

Преди време сателитните чинии са били толкова големи, че със сигурност биха съборили комина ако човек би бил толкова глупав да се опитва да ги закрепи за него. Но след като през 1994 DirecTV пуска в обръщение суперкомпактните съвременни модели на ниски цени, те веднага стават хит.

25. Караоке

Всъщност, защо човек изведнъж пропява, след няколко чаши алкохол, пред изумените погледи на колеги и приятели? Тайната най-вероятно се крие в караоке-машината, която прави изпълнението да звучи доста добре. А коя е най-популярната песен в наши дни? Според Karaoka.com това е Crazy на Патси Клайн.

Pin It
Други статии от този автор

Посетители

117

support

Последните най...


Библиотека

Коментари

 • Пендо писа Още
  Търсачката на Николай... преди 5 дни
 • Златко писа Още
  ... преди 2 седмици
 • Неорганизирани зидар... писа Още
  Златко, както виждаме,... преди 2 седмици
 • Николай писа Още
  На 2 пъти днеска , при... преди 2 седмици
 • Вяра Дочева писа Още
  Прекрасен пътепис! преди 3 седмици
 • Атанaсов писа Още
  Къде е Златко? Ценен... Понеделник, 17 Август 2020
 • Помак писа Още
  Бегом да си пиеш... Четвъртък, 13 Август 2020
 • Атансов писа Още
  С "Г" или "К" фактите са... Сряда, 12 Август 2020
 • АННА писа Още
  Не ми харесва Никак.... Четвъртък, 06 Август 2020
 • Пенка Бангова писа Още
  Благодаря, че... Сряда, 29 Юли 2020
 • доц.Николай Колев,MD... писа Още
  Повърхностно... Петък, 24 Юли 2020
 • Гост писа Още
  Един препис не е като... Понеделник, 20 Юли 2020
 • Хелвеций писа Още
  Не е бил само той, но е... Неделя, 19 Юли 2020
 • Гост писа Още
  И откъде знаем, че е... Неделя, 19 Юли 2020
 • Хелвеций писа Още
  Започнало е. Поне един... Неделя, 19 Юли 2020
 • Златко писа Още
  На хората, които... Събота, 18 Юли 2020
 • Петър Петров писа Още
  Г-н Енев, благодаря за... Понеделник, 13 Юли 2020
 • Пендо писа Още
  Колебая се дали да... Неделя, 12 Юли 2020
 • Златко писа Още
  Началото на... Неделя, 12 Юли 2020
 • Златко писа Още
  Колцина днешни... Неделя, 12 Юли 2020
 • Златко писа Още
  Книгата е... Неделя, 12 Юли 2020
 • Емил Войников писа Още
  Интересно четиво!... Неделя, 12 Юли 2020
 • Златко писа Още
  Големият номер в... Неделя, 12 Юли 2020
 • Пендо писа Още
  Златко прощавай, като... Събота, 11 Юли 2020
 • Красимир писа Още
  Златко, аз не те... Събота, 11 Юли 2020