Уважаеми читатели,

през следващите няколко седмици сайтът ще бъде преработен основно, поради което няма да публикувам нови текстове. Много вероятно е вашите коментари, публикувани през това време, да изчезнат в новата версия, така че най-добре не пишете нищо.

Поздрави, Златко Енев

1 1 1 1 1 Оценка 100% (1 гласуване)
Pin It

 

2022 03 UKR Nazi
Правителството на Украйна е „открито неонацистко“ и „пронацистко“, контролирано от „малки нацисти“, казва президентът на Русия Владимир В. Путин.

 

Американски официални лица, начело с президента Байдън, са отговорни за „нацификацията“ на Украйна, казва един от най-висшите законодатели на Русия, и трябва да бъдат изправени пред съд. Всъщност, казва друг законодател, е време да се създаде „съвременен аналог на Нюрнбергския трибунал“, тъй като Русия се готви да „денацифицира“ Украйна.

В случай че посланието не е било ясно, в неделя основното седмично новинарско предаване на Кремъл излъчи черно-бели кадри на германски нацисти, обесени на сегашния централен киевски площад „Независимост“. Мъжете падат, увиснали на дълга греда, а тълпата ликува.

В езика на руското нахлуване в Украйна доминира думата „нацист“ – озадачаващо твърдение за страна, чийто президент Володимир Зеленски е евреин и която миналата есен подписа закон за борба с антисемитизма. Путин започна да прилага редовно думата към днешното правителство на страната едва през последните месеци, въпреки че отдавна нарича прозападната революция в Украйна от 2014 г. фашистки преврат.

Внезапната поява на „нацистката“ ругатня показва как Путин се опитва да използва стереотипи, изкривена реалност и продължаващата травма от Втората световна война в страната му, за да оправдае инвазията си в Украйна. Кремъл представя войната като продължение на борбата на Русия срещу злото по време на известната в страната Велика отечествена война, очевидно разчитайки, че руската гордост от победата над нацистка Германия ще се пренесе в подкрепа на нападението на Путин.

„Тази реторика е фактически погрешна, морално отблъскваща и дълбоко обидна“, заявиха изследователи на геноцида и нацизма от цял свят в отворено писмо след нахлуването на Путин. Въпреки че в Украйна има крайно десни групи, те заявиха, че „нищо от това не оправдава руската агресия и грубото погрешно характеризиране на Украйна“.

Украинците казват, че ужасите на руската инвазия показват, че ако някоя страна трябва да бъде денацифицирана, то това е Русия. Нейната война доведе до опустошение на рускоезични градове като Харков и Мариупол и до широко разпространени страдания в Киев.

В речта си в сряда Путин използва езика на диктатора „ние срещу тях“, за да обяви, че руското общество се нуждае от „самопречистване“ от прозападните „мръсници и предатели“ в своите среди.

Мнозина смятат, че заявената от Путин решимост да „денацифицира“ Украйна е код за целта му да свали правителството и да репресира прозападните активисти и групи. Това е ехо от начина, по който той използва руската памет за страданията и победата на нацията във Втората световна война, за да милитаризира руското общество и да оправдае репресиите в страната и външната агресия.

Украинците обаче застанаха зад Зеленски, което накара Путин да засили бруталността на своята война. Мисията на Путин за „денацификация“ все повече означава, че той е решен да „унищожи всички украинци“, написа миналата седмица във Facebook на руски език министърът на информацията на страната Олександър Ткаченко.

„Това е по-лошо от нацизма“, пише Ткаченко.

Може да изглежда трудно да се проумее, че обикновените руснаци биха могли да приемат сравнението на Путин на съседна Украйна – където милиони руснаци имат роднини и приятели – с нацистка Германия, страната, която нахлу в Съветския съюз с цената на около 27 милиона съветски жертви.

Подобно на много други лъжи, твърдението на Путин за контролирана от нацистите Украйна има връзка с реалността като в огледална зала. Всъщност еврейски и други групи критикуват Украйна след прозападната ѝ революция през 2014 г. за това, че позволява украинските бойци за независимост, които в един момент са застанали на страната на нацистка Германия, да бъдат почитани като национални герои.

Някои крайнодесни националистически групи, които нямат представителство в парламента, използват расистка реторика и символика, свързана с нацистка Германия.

Едуард Долински, генерален директор на Украинския еврейски комитет, група, представляваща украинските евреи, заяви, че някои в страната наистина наричат подигравателно тези крайно десни групи „нацисти“ – „малки нацисти“ – както прави Путин. В социалните медии Долински през последните години често обръща внимание на неща като преименуването на голям стадион в Западна Украйна на името на Роман Шухевич, украински националистически лидер. Той е командвал войски, които са замесени в масови убийства на евреи и поляци по време на Втората световна война.

„Този проблем съществуваше и продължава да съществува“, каза Долински в телефонно интервю от Западна Украйна, няколко дни след като избяга от Киев. „Но той, разбира се, е 10 пъти по-малко важен в сравнение със заплахата, която представлява Русия в предполагаемата си борба срещу нацизма.“

Постовете на Долински по крайно десни въпроси в Украйна често бяха предавани от руски официални лица, които ги използваха като доказателство, че в страната доминират нацисти. Някои украинци го критикуваха, че се е поддал на руската пропаганда, но Долински казва, че не съжалява за това – и отбелязва, че твърдо е отказвал покани за участие в руската държавна телевизия.

Сергей Марков, прокремълски анализатор, който често се появява по държавната телевизия, твърди, че съвременните украински нацисти не са антиеврейски, а антируски настроени – защото според него това е дневният ред, който западните разузнавателни служби им задават. Във все по-объркания пропаганден разказ на Русия, който Путин повтори в речта си в сряда, Западът подкрепя украинските „нацисти“ като начин да унижи руското наследство на Украйна и да използва страната като платформа за унищожаване на Русия.

„Отново и отново се убеждаваме, че киевският режим, за който западните му господари са поставили задачата да създаде агресивна „антируска“, е безразличен към съдбата на самия украински народ“, заяви Путин.

Марков казва, че Кремъл е започнал да използва „нацистката“ терминология, за да „прокара до западните политици и медии“ тезата за необходимостта от нахлуване в Украйна. Но използването на думата изглежда е насочено и към руснаците, за които споменът за победата на Съветския съюз над нацистка Германия остава може би най-мощният елемент на обединяващата национална идентичност.

Сега, както се казва, Путин най-накрая изпълнява недовършеното дело на Съветския съюз.

„От гледна точка на руското общество днешните украински фашисти са наследници на делото на фашизма от онова време“, каза Марков, повтаряйки тезата на Кремъл.

Дори когато държавната телевизия игнорира разрушенията, които руските сили причиняват в Украйна, и нарастващия брой на руските жертви, тя е пълна с репортажи за украински екстремистки групи – такива, които в действителност заемат маргинално място в украинското общество. Репортажите за преименуване на улици на името на Степан Бандера, украински националистически лидер, който в един момент застава на страната на нацистка Германия срещу Съветския съюз – преди германците да се обърнат срещу него и да го вкарат в концентрационен лагер – обиждат по-възрастните поколения руснаци, които са чували за злините на нацистките колаборационисти.

Тъй като украинските националистически групи сега играят важна роля в защитата на страната си от руската инвазия, западните поддръжници на Украйна се борят за правилния тон. Миналата седмица Фейсбук заяви, че прави изключение от политиките си за борба с екстремизма, за да позволи възхвала на украинската крайнодясна военна част „Батальон Азов“ „единствено в контекста на защитата на Украйна или в ролята им на част от Националната гвардия на Украйна“.

Държавните медии на Русия се възползваха от този ход на Фейсбук като най-новото доказателство, че Западът подкрепя нацистите в Украйна. Те също така го изтъкват, когато западни политици, като председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси в сряда, поздравяват Зеленски със „Слава Украины!“. – „Слава на Украйна!“ – поздрав, използван от бандеровските войски.

„За хората, социализирани в тази съветска култура, това определено са негативни асоциации“, казва Владимир Малахов, историк от Московското училище за социални и икономически науки, който изучава национализма и етническата принадлежност. „Това е антисемитизъм, това е антирускост, това е радикализъм“.

Долински от Украинския еврейски комитет отбеляза, че сред 3-те милиона украинци, които са избягали от страната, е имало много евреи и че някои от тях може и да не се върнат. По този начин войната на Путин може да нанесе съкрушителен удар върху еврейската общност в Украйна, каза той.

„Това ще бъде един от резултатите от тази „денацификация“ – каза Долински. „Нашият живот е унищожен.“

 

Източник

 

Pin It
Антон Трояновски
Антон Трояновски е ръководител на московското бюро на The New York Times. Пристига в Москва през януари 2018 г. като ръководител на бюрото на The Washington Post. Пътувал е до три контролирани от Русия спорни територии – от Крим до Курилските острови, с цел да освети по-добре геополитическите игри на Кремъл.
Други статии от този автор

Посетители

176

support

Последните най...


Библиотека

Коментари

 • Борислав Дичев писа Още
  Златко, уважавам... преди 2 часа
 • почитател писа Още
  Така или иначе,... преди 3 дни
 • Пендо писа Още
  Златко, ти си прав.... преди 5 дни
 • Златко писа Още
  Да не се отплесваме,... преди 5 дни
 • Пендо писа Още
  Аз подържам другото... преди 5 дни
 • Златко писа Още
  За да разполага една... преди 6 дни
 • свободен човек писа Още
  Златко, пропускаш... преди 6 дни
 • Златко писа Още
  Какво мислите за... преди 6 дни
 • Теодора Петранова писа Още
  Добре е да пише/мисли... преди 6 дни
 • Златко писа Още
  Благодря! преди 6 дни
 • Милка Кралева писа Още
  Провалът в личния... преди 6 дни
 • Татяна Ангелова писа Още
  Истински... преди 6 дни
 • Вл. Трифонов писа Още
  Добре си се... преди 1 седмица
 • Иван Вакрилов писа Още
  Мисля, че има признаци... преди 1 седмица
 • Venera Dachkova писа Още
  Връщам се за втори път... преди 1 седмица
 • Златко писа Още
  Благодаря, позадрямал... преди 1 седмица
 • Format Z писа Още
  Nineteen-twenties са... преди 1 седмица
 • Бахтияр писа Още
  Силно въздействащо... преди 1 седмица
 • Пендо писа Още
  По книгата на Агата... преди 1 седмица
 • Пендо писа Още
  По интернета има... преди 1 седмица
 • Д-р Георги Карев писа Още
  Първо започвам,... преди 1 седмица
 • Пендо писа Още
  Прощавайте за дългата... преди 2 седмици
 • Серкан писа Още
  горчиво, болезнено,... преди 2 седмици
 • Надя писа Още
  Беше време, когато ме... преди 2 седмици
 • Pendo писа Още
  За евреите е писано... преди 2 седмици