1 1 1 1 1 Оценка 100% (2 гласувания)
Pin It

 

2021 07 Mote Renamed

 

Американското ентомологично дружество вече няма да нарича често срещани видове насекоми „цигански молци“ и „цигански мравки“, тъй като имената им са обидни за ромския народ.

В сряда Ентомологичното дружество на Америка обяви, че премахна названията „цигански молец“ и „циганска мравка“ като признати обичайни имена на две насекоми. За Етел Брукс, изследователка на ромския етнос, този ход е отдавна належащ.

Като дете в Ню Хемпшир д-р Брукс обичала да гледа как червеи и гъсеници пълзят по ръката ѝ. Но една конкретна гъсеница, косматите ларви на вида Lymantria dispar, я ужасявала. Ларвите се рояли и оголвали листата на дърветата, като оставяли след себе си толкова много разрушения, че хората понякога ги наричали „чума“. Но никой не обвинявал L. dispar. Вместо това обвинявали „гъсениците на циганския молец“ – общото име на вида.

„Ето как ни виждат“, спомня си д-р Брукс, когато си е мислила като дете. „Ние само ядем унищожаваме нещата около нас.“

Д-р Брукс, която сега е ръководителка на катедрата по изследвания на жените, пола и сексуалността в университета „Рутгерс“ в Ню Джърси, се изказва срещу използването на унизителни названия в модата и на колежанските паради, казва тя. Но д-р Брукс никога не си е представяла, че пейоративът може да бъде премахнат от употребата си в по-улегналата сфера на науката.

„Това е отвратително, супер расистко и болезнено“, каза тя. „Но какво можеш да направиш по въпроса?“

Ходът на Ентомологичното дружество е първият случай, в който групата премахва общоприето име на насекомо с мотива, че то е обидно за дадена общност от хора, според представители на дружеството.

„Ако хората се чувстват изключени заради това как наричаме нещо, това не е приемливо“, каза Мишел Смит, президент на дружеството. „Ще направим промени, за да бъдем гостоприемно и приобщаващо общество за всички ентомолози.“

Новината за преименуването беше приятна изненада за много хора от научната общност, като някои от тях похвалиха решението в Twitter. „WOO!“ – написа в Туитър ентомологът Кевин Лиъм Кийгън от своя фийд @MothPotato.

Въпреки че всеки вид има уникално биномиално научно име, като например Lymantria dispar, много от тях са по-известни с общоприетите си имена. „Никой не нарича домашната муха Musca domestica“, казва Крис Стелзиг, изпълнителен директор на Ентомологичното дружество.

През 20-ти век Ентомологичното дружество на Америка официално признава списък с одобрени общи имена в опит да стандартизира начина, по който се наричат много видове насекоми. Дружеството поддържа комитет, който разглежда предложенията и дава препоръки за нови или ревизирани общи имена.

Групата е била наясно, че общото име на молеца Lymantria dispar е обидно, и е получила първото си официално искане за премахване на името на молеца от своя списък през 2020 г., каза г-н Стелциг. Предложението отишло в Комитета за общи имена, който предложил да преразгледа политиките си за приемливи общи имена. Комитетът се обърнал и към ромски учени, сред които д-р Брукс, Магда Матаче и Виктория Риос, за да чуе мнението им.

През март управителният съвет на организацията одобрил тези политики. През юни те решили да премахнат унизителните имена на видовете молци и мравки. „Те промениха препоръката много бързо“, каза г-жа Смит.

През изминалите месеци служителите на Ентомологичното дружество съставили проект „По-добри общи имена“ – работна група за преглед и замяна на обидни или неподходящи общи имена на насекоми. Проектът планира да наеме работни групи, ръководени от общността, които да предложат нови имена, като в тях участват хора, които изучават насекомите или са от региона, от който произхождат насекомите, или живеят в него, каза г-н Стелциг. Проектът приканва всички желаещи да представят общи имена на насекоми, които трябва да бъдат променени.

През последните няколко години в много научни области започнаха разговори за преименуване на видове с обидни общи или научни имена, или дори на цели публикации. През 2020 г. едно научно списание промени името си от Copeia – име, произлизащо от расисткия учен Едуард Коуп – на Ichthyology and Herpetology. През 2020 г. комитетът по наименованията към Американското орнитологично дружество премахва името на генерал от Конфедерацията от названието на птица – предложение, което комитетът първоначално е отхвърлил една година по-рано.

Кампанията „Птичи имена за птиците“ за премахване на всички едноименни имена – като например врабчето на Бакман, което е кръстено на бял човек, поробвал хора – представи писмо до Американското орнитологично дружество с повече от 2500 подписа през юни 2020 г. През 2021 г. дружеството обяви създаването на специален комитет, който да разгледа номенклатурите.

Някои орнитолози, като Навин Сасикумар във Филаделфия, похвалиха „сравнително бързото“ решение на Ентомологичното дружество за молеца и мравката и заявиха, че петстепенният процес на групата е похвален начин за промяна на общоприетите имена.

Въпреки че пейоративното „циганка“ вече е заличено от регистрите на една ентомологична група, то все още се среща в друга научна област: генетиката. През февруари д-р Брукс е получила съобщение от Кевин Уей, постдокторант, работещ с плодови мушици в Калифорнийския университет в Бъркли.

Д-р Уей изучава транспозибилните елементи, често наричани „егоистични“ или скачащи гени заради способността им да правят свои копия и да ги вмъкват обратно в генома. Голямо семейство от тези скачащи гени обикновено се нарича „цигански скачащи гени“, казва той. Докато се взирал в имената на тези гени, той продължавал да си мисли: „Това всъщност не е добре.“

„Когато Кевин се притече на помощ, аз просто намерих това за невероятен акт на солидарност“, каза д-р Брукс.

Д-р Брукс, д-р Уей и други изследователи сега работят по документ, в който призовават обидното название да бъде премахнато от областта на генетиката. Случайно са насрочили среща за планиране на проекта си в деня, в който Ентомологичното дружество на Америка е обявило промените в името, и са развълнувани от новината, каза д-р Уей.

Lymantria dispar и Aphaenogastedriven araneoides най-вероятно ще останат без общо име за известно време (макар че ако имате предложения, обществото би искало да ги чуе). Междувременно, ако видите космата, обезлистваща гъсеница в Ню Хемпшир, можете да я наречете с научното ѝ име.

 

Източник

 

Pin It

Посетители

90

support

Последните най...


Библиотека

Бюлетин абонамент

Безплатен ежеседмичен


catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi

Коментари

 • Златко писа Още
  А защо Зиновиев ли?... преди 3 дни
 • Pendo писа Още
  В същност всички тези... преди 4 дни
 • Пендо писа Още
  Преди век и половина... преди 4 дни
 • Златко писа Още
  И така, Георги... преди 6 дни
 • баба Катя писа Още
  Какво да кажем за... преди 2 седмици
 • илиан цаков писа Още
  Харесва ми написаното... преди 3 седмици
 • Златко писа Още
  А ето и окончателният... преди 4 седмици
 • Valpet писа Още
  Според Евангелието -... преди 4 седмици
 • Надежда Александрова... писа Още
  Много важен  текст.... преди 4 седмици
 • Pendo писа Още
  Трудно е да си... преди 4 седмици
 • Пако писа Още
  Защо няма коментари... преди 4 седмици
 • Златко писа Още
  Най-вероятният... преди 4 седмици
 • Васил Колев писа Още
  Защо ако Османската... преди 4 седмици
 • Светлана Христова писа Още
  Това е много красив... преди 4 седмици
 • Pendo писа Още
  Геният на Христо... Сряда, 22 Септември 2021
 • Златко писа Още
  Казват, че... Сряда, 22 Септември 2021
 • Васил Колев писа Още
  За да опаковаш... Вторник, 21 Септември 2021
 • Васил Колев писа Още
  Чернокожите бяха... Вторник, 21 Септември 2021
 • Златко писа Още
  Обожавам начина, по... Вторник, 21 Септември 2021
 • Янко Сливодеров писа Още
  Еврото може да се... Понеделник, 20 Септември 2021
 • Надежда Александрова... писа Още
  Въпреки че е... Неделя, 19 Септември 2021
 • Златко писа Още
  Ок, ето това си е ясна... Неделя, 19 Септември 2021
 • Женя Кънева писа Още
  Да, и аз се обърках в... Неделя, 19 Септември 2021
 • Pendo писа Още
  Успеха на Христо... Събота, 18 Септември 2021
 • Гост писа Още
  Нямате го, спокойно.... Събота, 18 Септември 2021