Изкуство – Кино

1 1 1 1 1 Оценка 60% (2 гласувания)
Pin It

 

2019 09 The Kindergarten Teacher

 

Дете на пет и половина държи слушалката на безжичен стационарен телефон в хотелска стая, за да съобщи, че е отвлечено. То е затворило похитителя, докато се къпе, в банята. Похитителят дава указания на детето да се обади на 911 и да продиктува на полицията точния адрес на хотела и номера на стаята, в която се намират. И му ги казва.

Що за филм е това, който завършва по този начин (и що за рецензия, не просто съдържаща, но направо започваща с разкриване на финала)?

Това е пропуснат филм от 2018-та с нищо не обещаващото заглавие The Kindergarten Teacher (и с още по-малко обещаващото българско заглавие Учителката от детската градина, под което е минал по HBO GO). Римейк на едноименен филм от 2014-та на израелския режисьор Надав Лапид, който не съм гледал. Пропуснат шедьовър.

Шедьовър за родители с малки деца. Но първите неща първо.

Похитителят е учителка от детска градина (руският превод на заглавието – Воспитательница – би звучал определено по-добре и на български), доскорошна учителка на отвлеченото момченце. Учителката е несъстояла се поетеса, майка на деца в колежанска възраст, която ходи на курс по творческо писане (на поезия). Момченцето на пет и половина е гениален поет от категорията на Уилям Карлос Уилямс (или Патерсън). Напълно неубедителна в началото и определено нереалистична конструкция, която започва да придобива с напредването на сюжета втрещяващ потенциал на Брехтов Lehrstück (в авторизиран превод на самия Брехт: learning-play, но и teaching-play, разбира се).

След като веднъж случайно присъства на сътворяването на стихотворение от момченцето, ходещо напред-назад в празната стая за занимания, възпитателката започва да работи с детето. Началото на работата ѝ с гениалния петиполовина-годишен поет е белязано от първата ѝ изрично неетична постъпка (в градиращата поредица от подобни престъпвания, кулминиращи в престъпното деяния на отвличането на детето) – тя започва да представя стихотворенията на вундеркинда в курса по творческо писане като свои.

Преподавателят – не кой да е, а вече навлизащият в средната възраст и леко прошарващ се, но все така младежки-грацилен Гаел Гарсия Бернал (И твойта майка също) – е впечатлен от нейния напредък и дори прави секс с нея на пода в кабинета си. Същият ще ѝ отправи упрек в етически нередно поведение и ще я изключи от курса, след като възпитателката при едно поетическо четене разкрива самоличността на автора на стихотворенията. Тя е искала (само или не) да се убеди посредством професионална експертиза в качествата на поезията на детето, но не се оправдава с това. Напълно спокойно приема упрека в неетичност на опъналия я по-рано преподавател, но безутешно се разплаква, когато детето споделя, че „Ана“ от стихотворенията му е вдъхновена от другата възпитателка.

Ескалацията на нередното, непрофесионалното, неетичното и накрая престъпното поведение на възпитателката следва привидно тривиалната схема на (нереализиран в общество от ФБ и Инстаграм артисти) артист vs. скучаещ събърбън бюргер. Зрителят вече очаква дамоклевият меч на американския law & order всеки момент напълно предвидимо и дори справедливо да се стовари върху героинята – дори най-невинната от всички ѝ постъпки можеше да е ключова за пропадането ѝ в коя да е средностатистическа американска (вече – поне що се касае все по-страшният „детски въпрос“ – и европейска) драма. Но бащата, собственик на заведение с респектираща външност и джип само спира детето от детска градина, вместо да разкатае възпитателката съдебно – дори не се налага да се държи като мутра – имаме дете в опасност.

И тъй, филмът кулминира в отвличане от детска площадка, до която възпитателката е проследила огромния черен джип на бащата – при необяснимо отсъствие, граничещо с жанров хорър, на бейби ситър, да не говорим за персонална охрана (каквато вече съм виждал на два пъти на площадка в буржоазен и тих софийски квартал). Детето е необяснимо самò на площадката, отваря отвътре, следвайки указанията на възпитателката, резето на решетката и отпрашва с нея да се изкъпят, денят е горещ.

Заминават всъщност на ултимативното пътешествие за правене на поезия, което не е хорър, но включва всички жанрови съставки да е. Детето досега се е къпало само в басейни – те се къпят в езеро от Сродства по избор или немските романтици, което очакваме всеки миг да погълне детето гениален поет, но то сътворява последното си и най-невероятно като много добра поезия стихотворение, апотеоз на американската модерна поезия, апотеоз на американската мечта и – без преувеличение – апотеоз на американското учредяване на първата свободна страна в света.

Всичко това на ръба на хоръра.

Остава само да припомним финала, в който отвлеченото дете заключва възпитателката си в банята и се обажда на полицията, следвайки със сигурност отрепетирани в детската градина протоколи за сигурност и прецизните инструкции в реално време на заключената в банята учителка от неговата детска градина.

След това тя го моли да отвори вратата на банята, без да пояснява: за да не я заварят гола полицаите. Детето разбира и отваря. След като се облича, те се хващат за ръка в дълга безмълвна и тиха сцена от руски филм, докато не се чува думкането по вратата на хотелската стая.

Защо разказвам всичко това, на практика целия сюжет и развръзката, заради която се гледат американските (и не само) филми?

Защото това е Lehrstück, learning- и teaching-play за родители, какъвто съм и аз, от епохата на детските права и безопасност, все повече превръщащи се в идеални съставки на всекидневен хорър.

По-добре да знаем сюжета, за да не мислим за него, а да мислим.

Когато вече е спасено – от полицайка, разбира се – настанено в полицейската кола на седалката до водача и вратата след него се затваря, детето казва фраза от рода на „имам пиш“, но свързана с общуването му с учителката от детската градина, прекрачила всички възможни граници, освен педофилията. Но не по пътя на камуфлираната като поезия педофилия, а по пътя на самата поезия.

Чуйте тази фраза, скъпи съродители на малки деца. Не е необходимо да се страхувате от стратегията за детето, думкаща вече и на закътаната ни врата с източно изложение. Не е необходимо също да превръщате децата си в гениални писатели в невръстна възраст и сигурни бъдещи нарцистични чудовища.

Просто чуйте тази фраза, също толкова настоятелна и естествена като имам пиш.

 

The Kindergarten Teacher / Учителката от детската градина (2018), режисьор и сценарист Сара Коланжело (Sara Colangelo)

 

Pin It
Владимир Сабоурин
Владимир Сабоурин е пишещ на български литератор от френско-кубински произход: поет, филолог, историк на културата и литературен критик, причисляван към българския постмодернизъм. Автор на „Манифест на новата социална поезия“ и основател на литературното движение „Нова социална поезия“.
Други статии от този автор

Посетители

19
Online

support

Последните най...


Библиотека

Бюлетин абонамент

Безплатен ежеседмичен


catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi

Коментари

 • Серкан писа Още
  "Сговорна дружина... преди 1 ден
 • Златко писа Още
  За всички хора, които... преди 2 дни
 • Георги Пейчинов писа Още
        До Георги... преди 3 дни
 • Сухи писа Още
  Както казва един... преди 3 дни
 • петьо писа Още

  ще има да вземаш. за... преди 3 дни
 • проф. Боян Дуранкев писа Още
  Авторът очевидно не... преди 3 дни
 • Гост писа Още
  Това издание не го... преди 4 дни
 • Златко писа Още
  Наистина ли? Колко... преди 1 седмица
 • Гост писа Още
  Любим разказ от... преди 1 седмица
 • Златко писа Още
  Странно нещо са... преди 1 седмица
 • Д-р Георги Карев писа Още
  Да, с голямо... преди 1 седмица
 • Пенка Ангелова писа Още
  Есето на Георги Карев:... преди 1 седмица
 • Златко писа Още
  Господин Карев, това... преди 1 седмица
 • Д-р Георги Карев писа Още
  Както всички текстове... преди 1 седмица
 • Златко писа Още
  Хубава история,... преди 1 седмица
 • Цончо писа Още
  Спомням си, бях в... преди 2 седмици
 • Цончо писа Още
  Що за коментар?... Абе,... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  Годината по-горе е 1979,... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  Нека се опитаме да... преди 2 седмици
 • Златко Ангелов писа Още
  Авторката също не... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  Аз мисля, че ако... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  Между другото, бързам... преди 2 седмици
 • Българин писа Още
  Г-н Енев, защо нямаме... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  Откъм Фейсбук:

  Zlatko...
  преди 2 седмици
 • Анsa писа Още
  Колко небивалици е... преди 2 седмици